Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Två miljoner kräver folkomröstning om Venezuelas president

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Börjar tiden rinna ut för president Nicolas Maduro, som deltog i en första maj parad i Caracas
Bildtext Börjar tiden rinna ut för president Nicolás Maduro? Presidenten deltog i en första maj parad i Caracas
Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Oppositionen i Venezuela har samlat ihop två miljoner namnunderskrifter för en folkomröstning om att avsätta president Nicolás Maduro.

Oppositionskoalitionen MUD har redan överlämnat 1,85 miljoner namnunderskrifter till landets valkommission - Det är mer än nio gånger fler än vad som krävs för att inleda en process för en folkomröstning.

MUD:s ledare Jesús Torrealba sade att 80 lådor med namnlistor som kräver en folkomröstning har överlåtits till myndigheterna.

- Det här är bara början på en väg som kommer att leda till en folkomröstning och till valet av en ny enhetsregering, jublade Torrealba på sitt twitterkonto.

Oppositionsledaren Jesus Torrealba säger att man redan har överlämnat 1,85 miljoner namnunderskrifter för en folkomrsötning om presidenten till valfunktionärer
Bildtext Oppositionsledaren Jesús Torrealba säger att man redan har överlämnat 1,85 miljoner namnunderskrifter för en folkomröstning om presidenten till valfunktionärer
Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Oppositionen anklagar president Maduro för den ekonomiska krisen som har lett till akut brist på många stapelvaror, men presidenten är inte rädd för utmaningen enligt parlamentsledamoten Diosdado Cabello som stöder Maduro.

- Vi är inte rädda för dem och vi går igenom namnen var för sig, konstaterade Cabello.

Folkomröstning i år

Oppositionen hoppas nu att man kan genomföra folkomröstningen före årets slut.

Enligt Venezuelas grundlag skulle vicepresidenten ta över om presidenten avsätts genom en folkomröstning efter årsskiftet.

Lådor med insamlade namnteckningar.
Bild: EPA / MUD

Om valet inte hålls i år så skulle det alltså inte bli nyval även om oppositionen vinner folkomröstningen.

Valkommissionen har antytt att processen för en folkomröstning inleds tidigast i slutet av maj och oppositionen anklagar ledande valfunktionärer för att stöda presidenten.

Enligt oppositionen kan processen inledas omedelbart eftersom man redan har samlat in de 200 000 namnunderskrifter som krävs för en folkomröstning.

Diskussion om artikeln