Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Prästkullaförening vill öppna privat daghem i höst

Från 2016
Uppdaterad 17.05.2016 13:54.
Prästkulla daghem i Raseborg
Bildtext Raseborgs stad har beslutat att stänga daghemmet i Prästkulla.
Bild: Yle/Maria Wasström

Nu ser det ut som om Prästkullabarnen får gå på dagis i sin egen by även om det kommunala dagiset i Prästkulla sätter lapp på luckan. Prästkullanejdens hembygdsförening r.f. vill i höst öppna ett gruppfamiljedaghem med två till tre familjedagvårdare.

Hembygdsföreningen tar det slutliga beslutet om att öppna ett daghem på måndag berättar Leif Wikström som är ordförande i föreningen.

- Vi har långtgående planer. Vårt andra alternativ är att sätta upp händerna och låta allt försvinna från Prästkulla och det är inte det det rätta alternativet som jag ser det. Våra politiker tycks ju tycka att vi inte ska ha en så levande landsbygd i den barnvänliga staden Raseborg.

Föreningen ordnar en infokväll om planerna imorgon kväll (4.5) på föreningslokalen Malmåsa.

Stort beslut

Wikström påpekar att det är ett stort beslut att ta av en liten förening.

- Vi är en fattig förening. Det är ett stort beslut att gå in för att bli arbetsgivare. Det är väl första gången i föreningens historia som det händer. Men så är det tänkt.

Ekonomin är öppen

Föreningen har ansökt ekonomiskt stöd ur olika stiftelser för att ha en ekonomisk grund att stå på.

- Ekonomin är i ärlighetens namn fortfarande öppen. Vi har redan blivit beviljade stöd men har också fått en del nej. Vi väntar ännu på en del svar. Vi hoppas att få stöd av Sparbanksstiftelsen och von Julinska stiftelsen. Vi gör inte som staden Raseborg som tar lån om vi inte klarar av ekonomin.

Hur många familjedagvårdare föreningen anställer beror på ekonomin. Det finns redan nu bybor som har visat intresse att ta emot jobbet, berättar Wikström.

Radio Vega Västnyland: Prästkullaförening vill öppna dagis

5:30

Diskussion om artikeln