Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeå köper Kälaområde trots dåliga tågnyheter

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Människor står på en tågperrong, tågbana till höger, höstlöv på marken.
Bildtext I dag är spårtrafiken koncentrerad till Sjundeå station men på sikt kan det finnas behov att utveckla Käla station.
Bild: Yle/ Veronica Montén

Sjundeå kommun köper ett markområde i Käla trots alla negativa beslut som gäller framtidens tågtrafik.

Markområdet på 35 hektar bytte ägare år 2013. Kommunen valde då att utnyttja sin förköpsrätt, köpa området och utveckla det med tanke på en framtida tågstation i Käla.

Beslutet ledde till besvär som nu har behandlats i förvaltningsdomstolen och Högsta förvaltningsdomstolen. HFD gav kommunen rätt att köpa området.

Oenig kommunstyrelse

Sjundeå kommunstyrelse har tackat ja till köpet för drygt 350 000 euro. Beslutet skedde efter omröstning med rösterna 6-4. Anders Karell (SFP) föreslog att förköpsrätten inte skulle verkställas.

I omröstningen fick Karell understöd av Kirsi Martin (SFP), Veikko Tanskanen (VF) och Arto Varpio (C).

För beredningens förslag om att köpa området röstade Tuula Elo (SDP), Heikki Kaisla (Saml), Maria Koroma-Hintikka (Sjundeå Porkala Saml), Kirsti Pitkänen (Saml), Kristian Parviainen (SDP) och Merja Laaksonen (SFP).

I nuläget verkar det klart att spårtrafiken de närmaste åren koncentreras till Sjundeå kommuncentrum. Men på sikt kan det finnas behov att utveckla Kälaområdet och Käla station eftersom inflyttningen ökar, tror Sjundeås kommundirektör.

Diskussion om artikeln