Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt trängre för rökare i Finland

Från 2016
Klistermärke på en glasvägg där det står rökningsområde.
Bild: Yle/Bubi Asplund

Tobakslagen skärps om några veckor. Det innebär nya begränsningar för rökare och nu utvidgas begränsningarna att gälla också dem som använder e-cigaretter. Regeringen vill med den strängare regleringen ytterligare minska på rökandet.

Rökarna har fått flytta ut från exempelvis restauranger, arbetsplatser och köpcentra för att tända sin cigarett. Och snart kan det också vara slut på rökandet på den egna gården.

Det är den nya tobakslagen som träder i kraft den 20 maj som gör det lättare att förbjuda rökning på balkonger och utomhusområden, men också inne i lägenheter. Bostadssammanslutningar kan i fortsättningen ansöka om rökförbud från staden eller kommunen, om rökspridningen upplevs som störande.

Avskräckande bilder på cigarettpaketen

Bakom den allt strängare tobakslagen finns EU:s nya tobaksdirektiv. Med de nya åtgärderna vill EU signalera att rökning är ett allvarligt folkhälsoproblem. Finlands tobakslag är hårdare än vad EU:s direktiv kräver och samtidigt en av de strängaste lagarna i EU.

Med den nya lagen försöker man förebygga att någon överhuvudtaget börjar använda tobaksprodukter - och blir nikotinberoende. Cigarettpaketen kommer att prydas av ännu större varningstexter och -bilder än tidigare. Över hälften, 65 procent av paketet, ska täckas av hälsovarningar. Paketen kommer att prydas av avskräckande bilder på exempelvis ruttnande tänder och cancer i munhålan.

Rökning förbjuden-skylt vid Strömborgska skolan i Borgå
Bild: Yle/ Bettina Aspfors

Alla tobaksprodukter på samma linje

Det helt nya i Finland är att e-cigaretter i fortsättningen blir likvärdiga med vanliga cigaretter. Samma regler ska tillämpas på alla tobaksprodukter. Till exempel ska e-cigaretter inte längre få stå framme i butikerna, utan de ska gömmas undan precis som vanliga cigaretter.

Smaksatta tobaksprodukter förbjuds. Det gäller både dofter och smaker. Snart kan man inte längre köpa cigaretter med smakkapslar. Men de mest populära tobakssmakerna, så som mentol, förbjuds först efter en övergångsperiod, år 2020.

tobak
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Importen regleras ytterligare

Det blir svårare att köpa billig tobak utomlands. För att ta med sig tobaksprodukter från ett land utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, EES, ska man i fortsättningen vistas på resan längre än 24 timmar. Så det blir inga snabba dagsutflykter till Ryssland för att köpa cigaretter eller nikotinvätska till e-cigaretter längre.

Dessutom förbjuds försäljning och import av alla rökfria tobaksprodukter, som tuggtobak och nässnus. Samma regler ska gälla som redan gäller snus. Vidare blir det slut på näthandeln av vissa tobaksprodukter.

Diskussion om artikeln