Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Livet är ett korsstygnshelvete

Från 2016
Uppdaterad 10.04.2019 13:47.
Legalize Drugs and Murder
Bildtext Oscar Hagen: Legalize Drugs and Murder
Bild: Yle/Peter Lüttge

Jag har alltid haft en för mig oförklarlig dragning till broderade tavlor gjorda i korsstygn. Jag vet inte varför. Det finns någonting som attraherar mig. Det kantigt fyrkantiga. Den sträva broderade ytan. De folkliga motiven.

Därför gick jag med spänd förväntning till Oscar Hagens utställning #oscarinristipisto på Soul Vintage i Helsingfors. Jag förväntade mig ingenting mindre än en uppdatering av korsstygnsbroderiet. Ett slags korsstygn 2.0.

Och jag blev minsann inte besviken. Folk flockades kring tavlorna och var begeistrade. Det var jag också. Över hans djärva val på motiv och sentenser. Och över hans mod. Jag tycker nämligen att det krävs ballar av tråd att brodera på det sättet han gör.

Ny älsklingstavla

Se bara på tavlan här nere. Black Flag heter den. Helt otroligt bra. Den stora suprematisten Kazimir Malevitj skulle hoppa jämfota ur graven om han skulle veta om tavlan.

Oscar Hagen: Black Flag
Bildtext Oscar Hagen: Black Flag
Bild: Yle/Peter Lüttge

Vadå Malevitj tänker du kanske? Men titta bara på hans mest kända tavla Svart kvadrat som han gjorde 1915 och som finns i Tretjakovgalleriet i Moskva.

Kazimir Malevitj: Svart kvadrat
Bildtext Kazimir Malevitj: Svart kvadrat (1915)
Bild: Tretjakovgalleriet

Att jag inte hade en aning om att Black Flag var ett inflytelserikt amerikanskt hardcorepunkband och motivet Oscar Hagen använde sig av är bandets logo gör saken inte sämre. Tvärtom.

Så tyvärr, du okända konstnär som gjorde min hittillsvarande älsklingstavla i korsstyng, med ett ordspråk av den svenska författaren Bo Bergman som var lagad på ett sådant sätt att alla trodde att upphovsmannen till ordspråket var en del av själva ordspråket. Tyvärr gjorde du numera bara min nästmestälskade brodering.

Bara du går över markerna lever var källa
sjunger var tuva ditt namn
Bo Bergman

― Text på Peter Lüttges fordom mest älskade korsstygnstavla

Också Oscar Hagen har en förkärlek för ordspråk. Moderna sådana. Han hittar dem hos populärkulturen och musiken. Bevar Eira, står det på en av hans tavlor. I stället för Bevar Christiania. På en annan läser jag den mystiska och mig okända religionen Thelemas valspråk Do what thou wilt shall be the whole of the Law. Love is the law, love under will.

Oscar Hagen: I love Cocaine
Bildtext Oscar Hagen: I love cocaine
Bild: Yle/Peter Lüttge
Oscar Hagen: I want to believe
Bildtext Oscar Hagen: I want to believe
Bild: Yle/Peter Lüttge
Oscar Hagen: I want to leave
Bildtext Oscar Hagen: I want to leave
Bild: Yle/Peter Lüttge

Storsäljare

Oscar Hagens korsstyngstavlor går helt tydligen hem i hus och stugor. Och i studentbostäder och kollektiv. Det vittnade de många röda prickar om som fanns vid de flesta av hans tavlor. En röd prick betyder att tavlan har blivit såld.

Konstnären Oscar Hagen
Bildtext Oscar Hagen
Bild: Yle/Peter Lüttge

På utställningen finns hela tre olika versioner av en brinnande kyrka. De for direkt. Och det förstår jag. Kyrkor är otroligt omtyckta motiv för korsstygnsbroderier och de brinnande kyrkorna är både tankeväckande och vackra. Klassiskt hantverk och nutidskonst på en och samma gång.

Oscar Hagen: Brinnande kyrka
Oscar hagen: Brinnande kyrka
Jämförelse av två bilder
Bilder: Yle/Peter Lüttge (vänster), Yle/Peter Lüttge (höger)

Ett annat motiv jag gillar är Oscar Hagens "förvanskning" av motivet som förknippas med hans hemstad Jakobstad. Den välkända treenigheten Tro, hopp och kärlek förvandlas till Dödsmetall, hopp och kärlek.

Oscar Hagen: Dödsmetall, hopp och kärlek
Bildtext Oscar Hagen: Dödsmetall, hopp och kärlek
Bild: Yle/Peter Lüttge

Omtyckta öppningar

Det som slår mig är att Oscar Hagen har hittat sin publik och publiken har hittat honom. Det är nämligen för andra gången på kort tid att jag får bevittna en utställning i Helsingfors där Oscar Hagen är inblandat. Den första var en installation som hette Dysterbotten. Det var mycket folk på de båda utställningarna. Ungt folk. Folk som man kanske inte vanligtvis hittar på en konstvernissage.

Oscar Hagens vernissager är alltid en stor händelse
Bild: Yle/Peter Lüttge

Stämningen är därför också en helt annan. Besökarna dricker bål och burköl. De sitter i grupper på trottoaren utanför galleriet. De lyssnar på dj:n som står bakom sina turntables och väver vinylmusik. De har roligt. Det är avslappnat och långt ifrån den andäktiga stämningen som så ofta råder på en vernissage.

Oscar hagen: Save the bees kill yourself
Bildtext Oscar Hagen: Save the bees kill yourself
Bild: Yle/Peter Lüttge

Kunst für alle

När jag senare på kvällen får mig en pratstund med Oscar Hagen är han påtaglig nöjd. Han berättar för mig att han tycker att han lyckades med det han hade föresatt sig när han började brodera i korsstygn.

- Jag ville göra tavlor som mina vänner skulle tycka om att ha på sina väggar där hemma. Och som mina vänner och deras vänner skulle ha råd med.

En satsning som tydligen har gått hem. Av de röda prickarna att döma.

Oscar Hagen: Legalize Shrooms
Bildtext Oscar Hagen: Legalize shrooms
Bild: Yle/Peter Lüttge
Oscar Hagen: Hail Satan
Bildtext Oscar Hagen: Hail Satan
Bild: Yle/Peter Lüttge
Oscar Hagen: My Soul is Pagan
Bildtext Oscar Hagen: My soul is pagan
Bild: Yle/Peter Lüttge

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln