Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkarna besvikna då visumfrihet byts ut mot flyktingar

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 12:04.
Spårvagn i Istanbul.
Bildtext Istanbul
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

I dag väntas EU-kommissionen föreslå visumfrihet för Turkiet. Det väcker blandade känslor hos turkarna. Många är glada över att lättare kunna resa till Europa, men att i utbyte behöva ta hand om alla flyktingar känns inte rätt.

I ett café utanför Bilgi-universitetet i Istanbul sitter ett gäng studerande och dricker kaffe. De har hört att visumfriheten kanske blir av men de har inte funderat så mycket på det. De flesta har inget pass och har aldrig varit utomlands. Dalya Ötles hör till dem.

- Visumfrihet skulle vara bra, då skulle jag också kunna tänka mig att resa. Det har varit förödmjukande att tvingas söka visum, man måste uppfylla en massa kriterier, och det tar flera månader.

Det är inte schysst. Vi förväntas ta hand om alla flyktingar, de kommer att stanna i Turkiet resten av livet. Vad får vi i gengäld?

I Turkiet har knappa fem procent av befolkningen pass.

Som de flesta turkar äger Dalya Ötles inget pass.
Bildtext Som de flesta turkar äger Dalya Ötles inget pass.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

En kille i trendigt skägg som sitter och röker säger att han har pass men att han inte tänker resa till Europa. Han tycker att hela avtalet mellan Turkiet och EU är en förolämpning.

- Det är inte schysst. Vi förväntas ta hand om alla flyktingar, de kommer att stanna i Turkiet resten av livet. Vad får vi i gengäld? Visumfrihet. Vi har kunnat resa till Europa om vi har velat även om det har varit lite besvärligt. Alla vill inte ens resa till Europa.

Emirhan Haberoar tycker att hela vtalet med EU är ruttet.
Bildtext Emirhan Haberoar tycker att hela avtalet med EU är ruttet.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

EU har tappat sin trovärdighet

I universitetsbyggnaden sitter Emre Gönen som är lektor i internationella relationer. Han håller på att skriva en kolumn på engelska om visumfriheten för Daily Sabah.

Han är förargad över hur man ser på visumfriheten i Europa, och över att europeiska tidningar skriver att “Turkarna kommer”.

- Det är endast 1,5 miljoner turkar som har pass. Visumfriheten kommer inte att ändra någonting, det är ingen stor sak att bevilja oss visumfrihet. Europas farhågor har ingenting med verkligheten att göra.

Enligt Gönen borde Turkiet ha fått visumfrihet för länge sedan. Det har alla andra kandidatländer fått. Om Turkiet en gång sitter vid förhandlingsbordet som kandidatland så borde Turkiet ha rätt till visumfrihet.

Vad ska jag berätta för mina studerande om Europas ideal? Vem är EU att kritisera oss gällande mänskliga rättigheter då de själva sysslar med kohandel.

- Våra varor får fritt röra sig på den europeiska inre marknaden men våra affärsmän måste söka visum.

Emre Gönen är lektor vid Bigli Universitetet i Istanbul.
Bildtext Emre Gönen är lektor vid Bigli-universitetet i Istanbul.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Det värsta enligt Emre Gönen är att det nu plötsligt passar EU att ge visumfrihet till Turkiet. Visumfriheten har ingenting med flyktingkrisen att göra.

- Jag vet inte vad jag mera ska säga på föreläsningarna längre. Vart är EU på väg? Vad ska jag berätta för mina studerande om Europas ideal? Vem är EU att kritisera oss gällande mänskliga rättigheter då de själva sysslar med kohandel. EU vill byta ut flyktingar mot visumfrihet, men visumfriheten löser inte flyktingkrisen.

- Det har fötts 100 000 syriska barn i Turkiet sedan kriget i Syrien började. Hur ska vi kunna mata dem och ge dem utbildning? De pengar vi fått från EU räcker ingenstans, säger Gönen

Visumfrihet före slutet av juni

Samtalen om visumfrihet för Turkiet började redan i december 2013, men framskred långsamt. EU har krävt att Turkiet ska uppfylla 72 olika kriterier innan turkarna kan få visumfrihet. Efter två år hade Turkiet uppfyllt endast 35 av kriterierna.

Enligt flera läckor inom EU-kommissionen skulle Turkiet nu ha uppfyllt åtminstone 64 av kraven. Kommissionens talesperson sa igår att Turkiet har godkänt ett dekret som även ger cyprioterna rätt att åka till Turkiet.

Få tror ändå att Turkiet har klarat av att på så här kort tid uppfylla villkoren som är både tekniska och politiska. Passen ska bli säkra, övervakningen vid gränskontrollerna ska bli effektivare, organiserad brottslighet ska bekämpas, asylansökningsproceduren måste försnabbas och dessutom finns krav gällande diskriminering, rättvisa domstolar och yttrandefrihet med på listan.

Mycket tyder ändå på att det kommer att räcka för EU-kommissionen att Turkiet nästan uppfyller villkoren.

Sedan flyktingkrisen började har vi sett en allt mer försonande ton från EU-kommissionen gentemot Turkiet. I höstas fördröjdes kommissionens rapport om mänskliga rättigheter i Turkiet för att rapporten inte skulle störa det turkiska parlamentsvalet.

EU-kommissionen sägs ha fått alternativ: att låtsas att allt är okej och föreslå visumfrihet men samtidigt förlora i trovärdighet eller att säga att tyvärr det går inte, Turkiet har inte uppfyllt alla villkor.

Men då faller flyktingavtalet.

För några veckor sedan sade Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu att om Turkiet inte får visumfrihet i juni så faller hela avtalet. Då börjar turkarna igen titta åt andra hållet när gummibåtarna med flyktingar lämnar stränderna i Turkiet.

Visumfriheten är det mest konkreta i avtalet förutom de sex miljarder euro som EU har lovat Turkiet. Återupptagandet av medlemsförhandlingarna som skulle leda någon vart tar ingen på allvar - löftena på den punkten är alltför vaga.

Nehir Okyay tycker inte att EU ska blanda sig i Turkiets inre angelägenheter.
Bildtext Nehir Okyay tycker inte att EU ska blanda sig i Turkiets inre angelägenheter.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Många turkar vill inte ens längre se Turkiet som en del av EU. Det säger en ung flicka som sitter i en park under ett träd och dricker kaffe.

- Jag vill att Turkiet ska förändras och bli ett bättre land. Men det måste ske på våra egna initiativ och för att vi vill det, inte för att någon annan ställer villkor och ger oss gåvor. Hela avtalet med EU är en skam. Vi avtalar om människor. EU säger att ta ni flyktingarna så får ni visum. Det är inte mänskligt.

Diskussion om artikeln