Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Tio enkla träningstips inför Stafettkarnevalen

Från 2016
Uppdaterad 17.05.2017 15:00.
Full fart framåt i gatustafetten
Bild: YLE

I den här serien tipsar Jessica, som själv tränar mångkamp, hur du kan träna och förbereda dig inför Stafettkarnevalen. Tio enkla, korta och vettiga tips.

Utrustning

Det är viktigt att ta alla tänkbara väderomständigheter med i beräkningen. Det kan vara hett och då behöver du dricka mycket vatten och ha en keps och kanske solglasögon med dig. Eller så kan det ösregna, och då behöver du i stället en hel uppsättning med byteskläder. Kom ihåg allt från strumpor till vindtygsbyxor.

Uppvärmning

Uppvärmningen inför en tävling är viktig. Ett tips är att jogga tillsammans med sitt lag för att skapa en bra stämning och en god laganda. Det är också bra att stretcha, träna lite koordination och dra några spurter innan man går ut på banan. Det handlar om att hålla kroppen varm helt enkelt.

Uppvärmning - Spela upp på Arenan

Mental träning

Till Stafettkarnevalen ska du komma med gott humör och en positiv inställning. Spring för fullt och ge aldrig upp – inte ens fast du råkar tappa stafettpinnen. Då tar du upp den och fortsätter att springa!

Mental träning - Spela upp på Arenan

Matsäcken

När du ska spendera hela dagen på stadion är det viktigt att tänka på vad du äter så att du orkar. Ät ett ordentligt morgonmål och en rejäl lunch lite beroende på vilken tid du ska springa. Och kom i håg att ha med dig en matsäck bestående av till exempel banan, bröd och så någonting som får dig på gott humör.

Det är också viktigt att dricka mycket både före, efter och mellan loppen.

Starten stående

Starterna i lång- och kortstafetterna är olika. I långstafetten säger funktionären bara på era platser och så kommer skottet. I de korta stafetterna säger funktionären på era platser, färdiga och så kommer skottet.

Och så är det viktigt att komma i håg att ha foten bakom startlinjen för att inte bli diskvalificerad. Håll dessutom motsatt hand framför dig för att så snabbt som möjligt komma i väg vid starten.

Starten stående - Spela upp på Arenan

Startblock

Om du ska starta från ett startblock är det viktigt att komma i håg att mäta upp upp de längder som är passliga för dig så att du vet var du ska ha dina startblock. Och inte nog med det, det är bra att på förhand testa hur du vill hålla i stafettpinnen vid starten.

Och kom i håg att hålla handen bakom startlinjen. Sedan är det bara att starta när skottet går.

Spikskor

Det är viktigt med bra springskor. Du kan springa med vanliga joggingskor, men med spikskor får du bättre fäste på banan. Spikskorna får användas endast på banan.

Tänk på att de är vassa och akta så att du inte trampar någon på tårna. Kom också i håg att knyta dina skosnören ordentligt så att du inte snavar i dem.

Jessicas tips inför Stafettkarnevalen: Spikskor - Spela upp på Arenan

Växling

Det mest centrala på Stafettkarnevalen är växlingarna. En av de viktigaste momenten att tänka på är att mäta upp varifrån du ska starta vid växlingen och att du ska vara beredd. Jessicas tips är att växla ovanifrån i stället för underifrån. Ovanifrån är säkrare. Om man råkar tappa stafettpinnen är det bara att ta upp den igen så fort som möjligt och springa allt vad man orkar.

Masstafetten

I en masstafett finns det många banor. Se till att du springer på din egen bana, titta efter att du växlar med ditt eget lag och sätt ut din hand i tid vid växlingen. Och spring barfota. Det är det absolut bästa vid en masstafett. Och kom i håg att allt kan hända vid en masstafett med många människor. Håll huvudet kallt och gör ditt bästa.

Masstafetten - Spela upp på Arenan

Taktik

Hur hårt ska du springa? Det beror på hur långt du ska springa. Är det en kort sträcka är det bara att springa fullt hela sträckan. Om sträckan är längre kan du fundera på att börja hårt eller sluta hårt.

Hajbo 2016

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln