Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Snart 20 grader varmt

Från 2016
Gula narcisser på Gullö gård.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Våren övergår i sommar de närmaste dagarna - åtminstone vad gäller värmen. I södra Finland stiger kvicksilvret över 20 grader vilken dag som helst.

Enligt följande femdygnsprognos ligger dygnets medeltemperatur på över tio grader ända upp till Uleåborgstrakten. Sommaren anses börja när medeltemperaturen under ett dygn hålls över tio grader.

- Det betyder att sommaren börjar säger Yles meteorolog Joonas Koskela.

Just nu är det varmast i södra och västra Finland. När som helst överskrids 20-gradersstrecket. På sex orter har det redan varit över 19 grader.

Sommaren börjar först i juli längst i norr

Det tar i genomsnitt en och en halv månad för den termiska sommaren att komma till Finland. I sydligaste Finland börjar sommaren i vanliga fall i mitten av maj och i nordligaste Lappland först i början av juli.

I Helsingfors infaller den termiska sommaren i genomsnitt den femtonde maj, i Tammerfors den tjugonde maj.

I snitt håller sig dygnets medeltemperatur sig över tio grader från den sjätte juni i Rovaniemi, från den tjugotredje juni i Nuorgam och från den andra juli i Enontekis.

Det högtryck som ligger över Finland har gett varmt väder de senaste dagarna. Men enligt långtidsprognosen kan det till och med hällregna nästa vecka.