Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Från manussnickare till best-sellerförfattare

Från 2016
Uppdaterad 04.07.2016 11:42.
sadie jones
Bildtext Sadie Jones
Bild: © Charlie Hopkinson 2007

Låt inte bilden av framgång bedra. Tro för all del inte att best-sellerförfattaren Sadie Jones alltid glidit fram i berömmelse.

Aspirerande författare kan trösta sig med tanken att hon under 15 år satt vid sin dator, hamrande fram ord efter ord. Fyra filmmanus och en pjäs blev det, varav ingen nådde dagens ljus.

Efter att ha kämpat med filmmanus i åratal insåg hon att sanningen är att ingen producent vågar satsa på ett okänt namn. Hon insåg också att hennes dröm om framgång var att få emotta en Oscar för bästa manus, inte berättelsen i sig.

Sadie Jones är uppvuxen i Chelsea i London, med en mor som jobbade som skådespelare och en far med jamaikanska rötter som var poet och manusförfattare. Hon gick i skola i anrika Godolphin and Latymer School men trivdes, enligt egen uppgift, inte alls.

Medan hennes syster gick vidare till Oxford avskydde Sadie skolan och satsade istället på manusförfattande, liksom sin far. I början fick hon några uppdrag, men efter några år var misslyckandet ett faktum. Sadie satsade på familjeliv tillsammans med arkitekten Tim Boyd och fick två barn, men trivdes inte i rollen som hemmafru.

Den Utstötte

Så istället för att ge upp beslöt hon sig för att fördjupa en av rollerna i ett av de manus som åkt i papperskorgen. Det handlade om en ung ångestfylld man i ett efterkrigstida England.

pärmen till Sadie Jones: Kotiinpaluu
Bild: Otava

Denna Lewis är inte som andra barn. Ömtålig och blyg drar han sig undan från sina kamrater, en enstöring redan i tioårsåldern. Stunderna med den frispråkiga och spännande modern ger hans sköra lilla liv glans och det är bara då han kan leva upp. Men när fadern kommer hem från andra världskriget förändras allt.

När modern plötsligt omkommer i en tragisk drunkningsolycka tar Lewis på sig skulden fast det inte var hans fel. Byborna i det konservativa lilla brittiska samhället är dock inte sena att i smyg viska om Lewis del i olyckan. Mycket på grund av sina egna tomma och monotona liv – endast avbrutna av kyrkobesök och drinkbjudningar hos grannarna – blir Lewis syndabocken som det är legitimt att anklaga.

The Outcast (Den utstötte) publicerades 2008 och klättrade snart upp till andra plats i Amazons försäljningslista. Den har också filmats av BBC och kommer att visas på Teema den andra och nionde juli kl 20 under namnet Kotiinpaluu. Den tvådelade serien har fått mycket beröm.

Små krig på omstridd ö

Den följande romanen Small Wars (Små krig) är också översatt till svenska. Bokens huvudpersoner är major Hal Treherne och hans fru Clara och deras två döttrar. Mellan 1925 och 1960 var Cypern en brittisk koloni; från mitten av 50-talet och fram mot slutet av decenniet ställde de grekcypriotiska rebellerna EOKA till svåra problem för kolonialmakten. Små krig beskriver en rättrådig majors dilemma i en cynisk miljö . Sadie Jones har i sin andra roman valt att studera hur den terroristliknande gerillakrigföringen påverkade brittiska militärer förlagda på ön.

En brittisk spökhistoria

pärmen till Sadie Jones The Uninvited Guests

Men Sadie Jones kan även överraska.The Uninvited Guests (De oinbjudna gästerna) är en spökhistoria som tilltalar oss på två plan. Dels finns här ett edvardianskt lantgods, inget Downton Abbey, men ett rymligt, ganska slitet och vackert hus med en gammal trädgård och tillhörande gårdsbyggnader. Dels spelar romanen på den engelska spökhistoriens återkomst. Ett annat exempel på det fenomenet är Sarah Waters The Little Stranger. Men i den romanen är stämningen mörkare, mindre humoristisk.

Sterne är en isolerad 1700-talsbyggnad i nordvästra England som köpts av Horrace Torrington och som nu bebos av hans änka Charlotte och hennes tre barn. Till familjen hör också Charlottes nya man Edward Swift, som de äldre barnen föraktar.

När berättelsen börjar åker Edward till Machester i hopp om att kunna utverka det lån som skulle ge dem en möjlighet att bo kvar i detta älskade hus som är så dyrt att underhålla och som annars måste säljas.

Det skulle krossa dottern Emeralds hjärta. Medan de mörka molnen hopas, både bildligt och bokstavligen, förbereder man hennes 20-årsfest. Det ska bli en middag för inbjudna vänner.

Gäster ur tomma intet

Så långt är romanen en berättelse om kärlek, åtrå, svartsjuka och motstridiga lojaliteter. Men stämningen ändrar när brodern Clovis återvänder från stationen med gästerna och beskedet att det har hänt en förskräcklig olycka på en bibana. En mystisk representant för järnvägsbolaget kräver att man på Sterne ska inhysa överlevande från olyckan.

Dessa oinbjudna gäster dyker upp som från ingenstans i skymningen åtföljda av en iskall vindil. De förefaller bli fler och fler längs med kvällen och de avger en ökande lukt av förruttnelse.

Spökhistoriegenren är rituell och formaliserad och just därför fortsätter den att fascinera författare. Utmaningen är att skapa någonting nytt av bekanta ingredienser. Sadie Jones koncentrerar sig på att beskriva hur det här oväntade intrånget påverkar familjen och deras vänner.

Istället för medkänsla med de traumatiserade passagerarna visar familjen förakt och irritation över det ovälkomna avbrottet. Det här accentueras av att passagerarna är tredjeklassresenärer, alla utom den flamboyanta, varglika Charlie Traversham-Beechers, en mörk figur ur Charlottes förflutna.

Jones har ett levande öga för detaljer. Här finns skimrande dräkter, håruppsättningar och juveler som kontrasteras mot lera och smuts allteftersom historien framskrider och klasskillnaderna upplöses när alla personer reduceras till människor.

När uppstyltad värdighet övergår i ödmjukhet får passagerarna till slut det bemötande de förtjänar. Därmed undgår huvudpersonerna också den fara som hotat dem och festen kan avslutas i försoningens skimmer. Sadie Jones är en skarpsynt betraktare av det mänskliga hjärtat och visar med De oinbjudna gästerna att hon till fullo behärskar denna stiliserade genre.

När livet blir en scen

pärmen till sadie jones fallout

Den senaste boken heter Fallout och beskriver en olycklig kärlekshistoria och en vänskap mellan tre teaterbitna idealister. Tiden är början av 70-talet. London sjuder av musik, teater och liv. Sadie Jones beskriver kontrasten mellan idealistiska teatergrupper på vänsterkanten och West Ends trötta pengaspinnande farser.

Huvudpersonen allt rör sig kring är Luke Kanowski, son till en polsk alkoholiserad före detta pilot och en fransk mamma som vårdas på mentalsjukhus. Han är en skadad charmör, en autodidakt som drömmer om att blir dramatiker. Under tiden jobbar han på pappersfabrik i Lincolnshire och drömmer om London.

En dag ändras han liv när han möter Paul och Leigh. Paul är utbildad, men likasinnad och hans kommande flickvän Leigh är en aspirerande författare och feminist. De tre blir vänner och delar lägenhet och vilda planer.

Galen kärlek

Situationen kompliceras när Luke möter Nina en skör och komplicerad skådespelerska (jo parallellerna till Nina i Tjehovs Måsen är uppenbara) som har flyttat från sin kontrollerande och narcissistiska mor till ett ännu mer dystert förhållande med en sadistisk förmögen producent, Tony. Deras champagne- och kokaindränkta tillvaro blir någonting som både tär på henne och som hon blir beroende av. Men på samma gång dras hon smärtsamt klart till Luke som får finna sig i att spela andra fiol för en person som inte kan förmå sig att välja.

Kärleken sätter vänskapen på prov och banden brister för att återigen knytas när modern på mentalsjukhuset dör. Luke når framgångar med sina pjäser, men tillvaron med Nina blir inte som han tänkt sig.

Jones har fångat tidsandan med dess optimism och politiska engagemang på kornet. Fallout är en välavvägd berättelse om galen kärlek, stora ambitioner, söndriga själar och vild åtrå.

Nåmen vad är det speciella med Sadie Jones? Det att hon inte räds en god historia. Miljöerna och epokerna kan variera men berättelserna byggs upp med både finstämda psykologiska toner och tvära kast i berättelsen. Tiden som manusförfattare gav en säkerhet i personskildringen som i romanerna balanseras mot en mycket skicklig miljöbeskrivning.

Kort sagt, Sadie Jones är en författare vars personer lever med en under läsningen och är svåra att glömma efteråt.

BBC:s tvådelade tv-serie The Outcast som är baserad på Sadie Jones roman visas lördagarna den 2 och 9 juli kl 20 på Yle Teema. Du kan se programmen på Arenan efteråt.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln