Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Här pumpar man liv till takten av Bee Gees

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 18:00.
Massåterupplivning på gång i Vasa
Bildtext Massåterupplivning på gång i Vasa
Bild: YLE/ Jan Jacobsson

På måndag inleds en hjärt- och lungvecka i Vasa men på tisdagen tjuvstartade veckan med att en grupp studerande samtidigt demonstrerade tryckåterupplivning på dockor vid torget.

Under två minuter visade studerande vid Novia och VAMK i Vasa hur man gör, medan Bee Gees-låten Staying alive angav takten.

- Att göra en återupplivning är extremt enkelt och väldigt rätlinjigt. Därför vill vi sänka tröskeln för att gripa in av rädsla för att man gör fel.

Det säger anestesiläkaren Johan Smeds i Vasa som menar att lekmannakunskapen är helt avgörande för hur en patient som drabbats av hjärt- eller lungbesvär repar sig om förbipasserande griper in i tid.

Nina Vestö och Johan Smeds.
Bildtext Nina Vestö och Johan Smeds
Bild: Yle/Anna Ruda

- Det här är någonting som borde ingå i medborgarfärdighet, ifall det ännu lärs ut i skolorna, sa Johan Smeds när han gästade God morgon Österbotten.

60 studerande på plats

Idén till evenemanget på torget kom från Nina Vestö, lektor på Novia.

- De studerande ska fungera som instruktörer under hjärt- och lungräddningsveckan och vi har övat en hel del. När de en gång behärskar det kan de väl lika gärna visa upp det? Jag tror inte att 60 personer har gjort hjärt- och lungräddning samtidigt tidigare, säger Vestö.

Själva hjärt- och lungräddningsveckan inleds på måndag den 9 maj.

Temaveckan börjar med ett seminarium för yrkesutbildade personer och mellan tisdag och torsdag kan allmänheten besöka sjukhuset och träna hjärt-lungräddning. Det är i samband med det som de studerande agerar instruktörer.

På fredagen kulminerar veckan i ett hjärt-lungräddningsevenemang för skolelever.

Evenemanget är riktat till skolelever i årskurs 9 och arrangeras på Variska skola.

Diskussion om artikeln