Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Cruz kastade in handduken – Trump blir presidentkandidat

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 07:24.
Trump håller tal i Florida den 8 mars 2016.
Bildtext Donald Trump sopade mattan med Ted Cruz i Indiana.
Bild: EPA/CRISTOBAL HERRERA

Donald Trump kommer att nomineras till det republikanska partiets presidentkandidat. Trumps främsta utmanare Ted Cruz meddelade att han avslutar sin valkampanj efter primärvalet i Indiana.

Ted Cruz hade framställt primärvalet i Indiana som en möjlighet att sätta stopp för Donald Trumps framfart. Det gick tvärtom. Trump vann stort och plockade med sig delstatens samtliga 57 delegater.

- Från början har jag sagt att jag kommer att fortsätta min kampanj så länge som det finns en potentiell väg till seger. I kväll måste jag dessvärre medge att den vägen inte finns längre, sade Cruz strax efter att resultatet i Indiana hade klarnat.

Ännu på tisdagsmorgonen hade Cruz vädjat till väljarna i Indiana att rösta på honom och han kallade Trump för en patologisk lögnare och fullständigt omoralisk.

Då han tackade för sig nämnde han inte ens partiets blivande presidentkandidat.

- De utmaningar vi står inför är lika stora som tidigare. Amerikanerna är oerhört frustrerade och de vill desperat ändra den kurs landet är inne på, sade han.

Trump hyllade Cruz

Tonen mellan de två ledande republikanska kandidaterna var inflammerad under de senaste veckorna, men efter att Cruz hoppat av hade Trump ett annat ljud i skällan.

- Jag vet inte om han gillar eller ogillar mig, men jag måste medge att han är en fantastisk fighter. Han har en ljus framtid framför sig, sade han.

Den vanligtvis bombastiske Trump var även i övrigt mer sansad än vanligt i sitt segertal. Han poängterade att han kommer att foga samman det amerikanska folket kring sin kandidatur.

- Det här landet som är oerhört delat på så många sätt kommer att sammanbindas. Vi kommer att älska varandra. Vi kommer att värna om varandra. Vi kommer att ta hand om varandra. Och vår ekonomi kommer att växa och vi kommer inte att låta andra länder komma i vägen för oss, sade han och skickade också en hälsning till alla de kandidater som medverkat i det republikanska primärvalet.

- Vi kommer att involvera dem och vi kommer att vinna i november. Hillary Clinton skulle inte vara en bra president.

Kasich enda återstående utmanaren

Efter Ted Cruz beslut att kasta in handduken är John Kasich den enda återstående rivalen till Trump. Kasich har emellertid varit en statist i merparten av de republikanska primärvalen. Kasich har tagit sin enda seger på hemmaplan i Ohio.

Trump har efter Indiana 1014 delegater och i praktiken kan inget hindra honom från att nå de 1237 delegater som krävs för majoritet under partikonventet i juli Cleveland.

Det republikanska partiets ordförande Reince Priebus skrev på mikrobloggen Twitter att Trump kommer att nomineras till partiets presidentkandidat. Han betonade att partiet nu måste enas kring Trumps kandidatur och besegra Hillary Clinton.

Knapp seger för Sanders

I det demokratiska partiets primärval i Indiana gick segern till Bernie Sanders. Segern var knapp och eftersom det demokratiska partiet fördelar sina delegater proportionerligt på basis av valresultaten så behöll Hillary Clinton sin komfortabla ledning i kampen om delegater.

Clinton har efter valet i Indiana nästan 300 delegater fler än Sanders, men senatorn från Vermont bedyrade att kampen går vidare.

- Hillary Clintons stab tror att det är över. De har fel. Segern kommer att ge oss medvind, sade Sanders men medgav att vägen till presidentkandidaturen fortfarande är smal.

Diskussion om artikeln