Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Enorm skogsbrand i Kanada – en hel stad evakueras

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:23.
Hel stad evakueras i Kanada på grund av skogsbrand - Spela upp på Arenan

Alla över 80 000 invånare har beordrats att lämna staden Fort McMurray i provinsen Alberta på grund av en enorm skogsbrand.

Det har rapporterats om panikartade scener då tiotusentals människor i långa bilköer försöker ta sig ut ur Fort McMurray. Staden ligger drygt 400 norr om Edmonton i centrala Kanada.

Träd i närheten av vägarna står i lågor och på vissa håll slickar lågorna själva vägen. En del vägar blockeras helt av branden.

Skogsbränderna började redan under helgen söder om Fort McMurray. En tidigare evakuerinsorder gällde 30 000 människor i de södra delarna och strax söder om staden. Men på tisdagen blev det bråttom med att evakuera också resten av invånarna.

Enorm skogsbrand i Kanada 4 maj 2016 - en hel stad evakuerades.
Bild: Yle

Bränderna har spridits snabbt eftersom det är rekordvarmt i regionen och rätt hårda vindar har haft varierande riktning.

Centrum på väg att brinna ner

Flera byggnader har redan brunnit ner, men det har tillsvidare inte rapporterats om några dödsoffer.

Stora delar av stadens centrum är också på väg att brinna ner. Det berättar Brian Jean, ledare för oppositionspartiet i Alberta. Bland annat stadssjukhuset står i lågor, men det har också evakuerats.

- Vårt sjukhus brinner. Där föddes våra barn. Det hem jag bott i det senaste decenniet och det hus jag bodde i de femton åren före det har båda brunnit ner, säger Jean till nyhetsbyrån AP.

Oljesandsfälten opåverkade

Murray ligger i en region med mycket oljesand - det är den tredje största förekomsten efter områden i Saudiarabien och Venezuela.

– Det här är den största evakueringen i provinsens historia, sa Albertas guvernör Rachel Notley på en presskonferens.

Hon tillade att oljesandsfälten som omger staden är opåverkade av branden. Oljesandsprojekten ligger norr om staden.