Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kauppalehti: Elisa köper Anvia-aktier för överpris

Från 2016
Uppdaterad 30.05.2016 11:51.
Anvias aktier i pappersformat
Bild: Yle

Enligt Kauppalehtis källor köper Elisa aktier från Anvia för ett högre pris än det officiella budet på 2 000 euro. Telebolaget tillbakavisar alla anklagelser.

Elisa försöker ta över Anvia och hade i slutet på april en ägandeandel på 35 procent. Misstankar har väckts om att Elisa försökt köpa aktier för ett överpris för att snabba på processen att ta över det österbottniska bolaget.

Nu skriver Kauppalehti att Elisa anlitat ett Malaxföretag att fungera som mellanhand vid aktieköpen. Aktieinnehavaren gör först upp ett köpebrev med Elisa om 2 000 euro per aktie och sedan ett ytterligare kontrakt med Malaxföretaget OnePoi. Elisa betalar till OnePoi som i sin tur betalar åt aktieägaren. På det här sättet betalar Elisa mer än det officiella budet på 2000 euro till Anvias aktieägare.

Enligt Kauppalehtis källa skrevs även ett sekretessavtal i samband med försäljningen och därför vågar inte källan avslöja hur stora summor det är fråga om.

Det nuvarande anbudet går ut på fredag den 8 maj.

Elisa bestrider anklagelserna

Elisa skriver i ett pressmeddelande att uppgifterna som Kauppalehti har fått tag på är falska och att bolaget betalar samma 2 000 euro per aktie till alla aktieägare.

– Påståendet att Elisa skulle betala vissa aktieägare mer än 2 000 euro per aktie stämmer inte. Elisa har betalat alla säljare samma 2 000 euro per aktie för de Anvia-aktier de införskaffat, skriver ekonomi- och finanschefen Jari Kinnunen i ett pressmeddelande.

– Elisa köper aktierna i eget namn. Dotterbolaget Enia, som även erbjuder Elisas tjänster, sköter om aktiehandeln. I samband med aktiehandeln har många personer också tagit upp saker gällande deras abonnemang. Då har de blivit erbjudna normala kampanjer och förmåner, som finns till förfogande för alla våra kunder. Det har inget med aktiehandeln att göra och kan fås även utan att man säljer aktier.

Uppdaterad klockan 12.55 med Elisas dementi.

Diskussion om artikeln