Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Företagen: Det ljusnar, men långsamt

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Byggnadsarbetare på tak
Bild: Mikael Crawford/Yle

De finländska företagen ser bara en lite strimma ljus i ändan av den mörka ekonomitunneln, visar näringslivet EK:s senaste konjunkturbarometer.

Industrin och servicesektorn ser ingen större vändning i konjunkturerna. Läget blir bättre, men mycket långsamt, enligt företagen. Det är bara inom byggsektorn som läget ser betydligt ljusare ut.

Det finns ändå någonting positivt i barometern enligt EK. Ekonomin går mot det bättre inom alla huvudsektorer, något vi inte har sett på länge, säger EK-direktören Jussi Mustonen i en video på EK:s webbplats. Någon klar vändning syns ändå inte, säger han.

Mera uppsägningar inom industrin

Inom industrin och servicesektorn är konjunkturläget svagt och det blir bättre mycket långsamt.

Produktionen växer långsamt inom industrin. Orderstocken är mindre än normalt och personalen fortsätter att minska vid industriföretagen, men lönsamheten väntas bli något bättre.

Inom servicebranschen väntar företagen sig en långsam ökning i försäljningen, och inga förändringar i lönsamheten och antalet anställda.

Byggsektorn ser ändå ljusare på framtiden. Där väntas konjunkturläget bli bättre under sommaren och hösten.

Infrastrukturprojekt en del av förklaringen

EK:s ledande nationalekonom Penna Urrila säger att byggsektorn också i fortsättningen kan ha ett bättre konjunkturläge. Detta trots att resten av samhället sackar efter.

- Det finns ju många faktorer som bidrar till de lite bättre konjunkturutsikterna där. Vi bygger ganska mycket i storstäderna. Folk flyttar söderut och till övriga tillväxtcentra. Det finns också ganska många infrastrukturprojekt som hjälper byggsektorn just nu, säger Penna Urrila.

Bättre läge i exportländerna

Urrila anser också att de försiktigt optimistiska framtidsförväntningarna i alla sektorer är realistiska trots att läget fortfarande är ganska dåligt.

- Nästan alla våra exportländer är på väg mot det bättre. Det gäller Europa och det gäller USA. Visserligen växer de långsammare än tidigare, men där finns en tillväxt för exporten.

Den här efterfrågan växer hela tiden, säger Urrila. Om Finland har ens en gnutta konkurrenskraft, borde vi få en del av den här globala tillväxten, enligt honom.

Långsam återhämtning

Samtidigt betonar också Penna Urrila att tillväxten inte kommer att bli snabb.

- Förväntningarna är nog relativt försiktiga trots allt. Tillväxtsiffrorna kommer fortsättningsvis att vara låga här i Finland.

Nästan 1 400 företag med sammanlagt 340 000 anställda svarade på EK:s enkät som gjordes i april.

Diskussion om artikeln