Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Har vi en åsiktskorridor i Finland?

Från 2016
Uppdaterad 12.05.2016 12:55.
Olika symboler för åsikter.
Bildtext Olika symboler för åsikter.
Bild: Sus Productions

En plats som stänger in rebellerna och bildstormarna i en trång återvändsgränd av politisk korrekthet? En självpåtagen offerkofta för rasister och antifeminister?

Meningarna om den symboliska åsiktskorridoren går i sär. Inte minst bland journalister, politiker och opinionsbildare. Följ med på vår resa in den mytomspunna passagen och se var den mynnar ut - i medelklassigt samförstånd och kumbaya runt lägerelden eller i oresonligt näthat och paranoid polemik.

WC-borsten symboliserar dålig journalistik.
Änglavingar symboliserar tro, religion och andlighet.
Knytnäven är en symbol för hat och missnöje.

Är det sant som det sägs: internet never forgets? Får man kritisera andra kulturer? Får man driva med dem? Vem plaskar mest i den finlandssvenska medieankdammen? Vad är skillnaden på en journalist och en aktivist och är det sant som det sägs: att makten behöver en ordentlig glödkolv i a-slet?

Ole Norrback
Bildtext Ole Norrback
Bild: Sus Productions
Laura Klingberg
Bildtext Laura Klingberg
Bild: Sus Productions
Henrik "Otis" Othman
Bildtext Henrik "Otis" Othman
Bild: Sus Productions

Möt chefredaktörer, ministrar, bloggare, trolljägare, journalistikstuderande och andra sanningssägare i ett brett och infallsrikt samtal OM själva samtalet. Om tyckandets tvivelaktiga taxonomi. Om diskursens dramatiska diskrepans. Hur ska samhällsdebatten föras? På vems villkor? Och när?

Frågorna är många, svaren är fler.

Åsiktskorridoren är ett projekt om debattklimatet i Finland 2016. Det är producerat för Svenska Yle av produktionsbolaget Sus Productions. Redaktörer är Jens Ganman och Susanne Skata. De har fått hjälp av Björn Dahlgren och Patrik Berg med den symboliska visualiseringen och av Tomas Birnik med ljudtekniken.

Susanne Skata och Jens Ganman står bakom Åsiktskorridoren.
Bildtext Susanne Skata och Jens Ganman står bakom Åsiktskorridoren.
Bild: Björn Dahlgren / Sus Productions

Jens Ganman är en svensk journalist, musiker, satiriker och författare uppvuxen med inspirationskällor som Svenska MAD, The Young Ones och Torsten Ehrenmarks ironiska reseskildringar. Jens tror på åsiktskorridoren, men även på Bigfoot och på att Sverige snart kommer att sättas under någon form av nationellt förmynderskap.

Susanne Skata är finländsk journalist och medieproducent uppvuxen i en okomplicerad värld med ironiska i-landsproblem och ett överflöd av underhållning. Susanne ser många åsiktskorridorer i samhället och försöker tjuvlyssna vilt i alla, för att skapa sig en helhetsuppfattning om verkligheten. Hon hoppas att finländarna fortsätter vara så rakt på sak som vi påstår oss vara.

Lyssna på Åsiktskorridorens alla program på Arenan, följ med och delta i debatten på Svenska Yles webb och i Radiohuset i Radio Vega den 9-14 maj 2016.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln