Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

#minkör: Jag var med och startade Pedavoces

Från 2016
Uppdaterad 06.05.2016 05:47.
noter
Bild: CC0 1.0 Universal (CC0 1.0)

Jag var med och startade Pedavoces under PFs första år. Det var en trevande start. Någon hade varit med i en studentkör, jag hade sjungit hela mitt liv men i stämmor först gymnasiet.

Vi gjorde en resa till Umeå och det finaste var min kjol som jag sytt själv. Det skulle ju vara långt för oss jeansmänniskor. Men det var långt kvar till aftonklänning och frack som är modellen nu.

Men så har ju utbildningen också ändrat. Sångare har musikskola i bagaget och hinner sjunga länge i kören eftersom utbildningarna är längre nu.

vasa kammarkör
Bildtext Vasa Kammarkör 2008. Marja-Lena Södergård är andra från vänster i övre damraden.
Bild: Vasa Kammarkör

Efter den kören har det blivit damkör och blandade körer. Alltid med stämsång och gemenskap. Det häftigaste var att sjunga i kammarkör och göra Bach, Mozart och moderna verk med intressant klangvärld.

För tillfället sjunger jag i två körer: En profan och en kyrkokör. Jag skall för tredje gången delta i sångfesten och sjunga i en stor kör. Jag har svårt att tänka mig ett liv uran körprojekt.

Text: Marja-Lena Södergård

Berätta din egen körhistoria!

Under våren gör Svenska Yle en djupdykning in i körlivet och samlar ihop historier om och av körer och korister i Svenskfinland.

Därför vill vi höra också din historia! När började du sjunga i kör och varför? Vilket är ditt finaste, roligaste, värsta körminne? Vad spelar kören för roll i ditt liv? Eller har du kanske aldrig fått sjunga i kör fast du hade velat? Berätta! Historierna publiceras på svenska.yle.fi och editeras vid behov innan publicering.

#minkör

Diskussion om artikeln