Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gick du också i Käldinge skola?

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 12:22.
Käldinge skola 1966
Bildtext Käldinge skola i Nagu 1966.
Bild: privat

För en liten pojke från Nötö kändes det som att komma till paradiset då han fick komma till skolan och internatet i Käldinge. Det säger Håkan Mattsson, som nu sammankallar gamla elever till en träff i Pargas den 21 maj.

Håkan Mattsson gick i Käldinge skola åren 1966-70. Det betydde för hans del klasserna fyra till sju, och då bodde han tillsammans med andra skärgårdselever på internatet i skolan. Innan det här hade han gått tre klasser i Nötö skola, som då drogs in.

Håkan Mattsson
Bildtext Håkan Mattsson
Bild: Yle/Maud Stolpe

Som ett litet paradis

Håkan Mattsson säger att han kommer ihåg sin skoltid i Käldinge som ett litet paradis. Han kom från den yttre skärgården från ganska fattiga förhållanden och ett ganska oroligt hem. Pappan hade varit ute i kriget och var inte riktigt densamma som han hade varit före kriget.

På internatet hade eleverna allt de kunde tänkas behöva. Där fanns mat varje dag och rena lakan i sängarna, och där fanns aktiva äldre som tog hand om de yngre och såg till att de trivdes.

Ute på Nötö hade han under de sista åren inga jämnåriga kamrater, för de andra barnen i Nötö skola kom från andra holmar.

Hur många skolbarn det sedan fanns i Käldinge under hans tid minns Håkan Mattsson inte exakt, men han tror att det rörde sig om ett trettiotal. Här fick han många nya kompisar och flera av dem har han fortfarande kontakt med.

Livet på internatet och efteråt

Under Håkan Mattssons tid i Käldinge var det Hildur Hansén som var husmor på internatet. Hon såg till att eleverna skötte sina läxor och tvättade sig varje kväll.

Däremellan fick barnen också vara ute och leka i områdena runt skolan och internatet.

Efter Käldinge blev det medborgarskola under ett år i Korpo. Den skolan fanns mitt i kyrkbyn, där det i dag finns en restaurang.

Då var det inte längre internatliv som gällde, utan då var han tillsammans med en annan pojke från skärgården inhyst hos ett äldre par i Retais.

Efter det här flyttade han med sina föräldrar till Åbo där han också gick i skriftskola som femtonåring.

Sedan bar det av ut i arbetslivet och Bores kontor där han jobbade ett tag innan det blev jobb på fartyget Bore I och efter det sjömansbanan.

Skolträff vid Käldinge skola
Bildtext Skolträff vid Käldinge skola 2015
Bild: privat

Roligt att träffas igen

Senaste höst var Håkan Mattsson med om att ordna en träff för gamla elever från Käldinge i Nagu. Den träffen blev lyckad med ungefär 30 deltagare. Nu ska det hållas en ny träff, och dit hoppas han att ännu fler ska komma.

Vårens träff ordnas i Pargas på restaurang Malmen den 21 maj. Det blir mat, program och ett band som spelar 1960-tals låtar. Klädseln är fri, men man får gärna klä sig 60-tals inspirerat. Den här gången gäller inbjudan med avec, om man vill.

Arrangörerna vill att man anmäler sig senast den 10 maj genom att ringa Håkan Mattsson på 0400-826099 eller Carita Henriksson 040-707 41 77.

Skolträff
Bildtext skolträff
Bild: privat

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln