Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-kommissionen: Turkiet nära visumfrihet

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 16:24.
Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker den 18 mars då EU och Turkiet slöt sitt flyktingavtal.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

EU-kommissionen föreslår att EU-parlamentet och medlemsländerna godkänner att turkar ska kunna resa till EU utan visum. Detta förutsatt att Turkiet uppfyller de resterande kraven för visumlättnader.

Kommissionen slå fast att Turkiet ännu inte uppfyller alla kriterier, men att landet är på god väg och att visumkraven därför ska tas bort.

Enligt kommissionen har Turkiet uppfyllt 67 av 72 krav, men fem krav bör Turkiet ännu uppfylla

- Under de senaste veckorna har Turkiet gjort imponerande framsteg, det finns ännu arbete kvar. Men om Turkiet fortsätter i samma takt kommer landet att uppfylla alla krav fram till juni, sade Frans Timmermans, EU-kommissionens viceordförande.

Korruption bör åtgärdas

De kriterier som Turkiet ännu bör uppfylla handlar om områden som berör bland annat bekämpningen av korruption, datasäkerhet och ökat samarbete med den europeiska polismyndigheten EUROPOL.

Det handlar främst om lagförändringar som Turkiet bör driva igenom de närmaste veckorna.

Nödbroms införs

EU-kommissionen föreslår också en så kallad nödbroms. Om det sker missbruk eller om visumfriheten leder till stora mängder turiska asylsökande kan EU snabbt upphäva visumfriheten.

Dessutom underströk viceordförande Frans Timmermans att EU kommer att kräva biometriska pass.

- Inga turiska medborgare får ta sig till EU utan visum innan de har ett biometriskt pass. Om en turkisk medborgare inte har ett biometriskt pass krävs fortfarande visum.

Visumfriheten för turkar skulle gälla alla EU-länder förutom Irland och Storbritannien.

EU-kommissionen hoppas att medlemsländerna och EU-parlamentet ska godkänna visumfriheten före slutet av juni.

"Dialog bättre än skrik över gränsen"

Att få igenom frågan om visumfrihet i EU-parlamentet kommer inte att vara lätt. Många EU-parlamentariker ser kritiskt på visumfrågan och anser att Turkiet särbehandlas.

Viceordförande Frans Timmermans gav ändå svar på tal på presskonferensen på onsdag.

- Tidigare när EU och Turkiet inte samarbetade så skrek vi till varandra över gränsen. Det gav inget. Det enda sätt vi kan vända kursen i Turkiet och få dem att följa de mänskliga rättigheterna att föra en dialog med dem. Det är det vi gör nu.

Diskussion om artikeln