Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sandhja sätter ribban högt

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 22:34.
Sandhja
Bildtext Sandhja uppträder i den första semifinalen i Eurovision Song Contest 10.5.2016.
Bild: Yle/Lilian Brunell

På tisdag 10.5 är det Finlands egen Sandhja, 25, som är först ut på scen i Eurovision Song Contest 2016. Lilian Brunell träffade henne i ett soligt Stockholm, där repetitionerna pågår som bäst.

Sandhjas bidrag Sing it away öppnar alltså hela tävlingen när den första semifinalen äger rum tisdagen den 10 maj. Eller som Sandhja själv uttryckte det:

- Wow, jag får öppna hela showen! Vilken jättegrej. Ha, ha, ha - jag sätter ribban högt, skrattar Sandhja.

På presskonferensen efter den första repetitionen på scenen charmar Sandhja pressen med sin glada och öppenhjärtiga attityd. Eurovisionen är lite extra speciell och utmanade för henne, hon avslöjar nämligen att hon är en Eurovisionsoskuld.

- Vågar knappt säga detta, speciellt bland alla er som är här, men jag har inte följt tävlingen tidigare.

Girlpower

Sandhjas och hennes team har gjort en medveten satsning på girlpower och finländsk design. Något som kommer att märkas när hon äntrar scenen med sina fem dansare och körsångerskor.

- Vi lever i en globaliserad värld och vi vill förmedla olika bilder av hur det är att vara finländare inom till exempel design och musik. Min stylist Hanna Ruax gick ut med en förfrågan på Facebook efter entreprenörer inom finländsk design. Det gällde skor, accessoarer, scenkläder och andra kläder som vi kunde använda under Eurovisionsveckorna. Vi blev överväldigade av responsen och av den internationella, exotiska stil som presenterades för oss, berättar Sandhja.

- Hela Sandhja-projektet är ett ”come-together-projekt” som bygger på samarbete mellan många olika småföretag. Jag är ju också en liten entreprenör och jag älskar verkligen att jobba med andra entreprenörer. Det ger oss möjlighet att sprida kunskap om Finland och blir dessutom en winwin-situation för oss alla.

Under presskonferensen berättar Sandhja att hennes liv har ändrats drastiskt under de senaste två åren. Vad denna förändring egentligen innebär är Sandhja förtegen om. Hennes privatliv vill hon behålla för sig själv men under intervjun pratar vi om att hitta sig själv, att fråga sig vem man egentligen är och vart man är på väg.

- Om vi ska växa som människor måste vi våga. Jag litar väldig mycket på min intuition, min känsla och mitt hjärta.

- Jag är modig, men det har också sina risker. Ibland faller man men det behöver inte vara något dåligt. Det ger oftast nya insikter om en själv.

Musiken har helande verkan

För Sandja är det viktigt att tänka utanför sin egen sfär och sätta sig själv i ett större sammanhang. Att Sandhja jobbat som sjuksköterska är därför ingen tillfällighet. Det är viktigt med ett jobb där hon kan hjälpa andra och hon har upplevt att musik har en helande verkan. För närvarande är det dock musikkarriären som kommer i första hand och Sandhja har precis i dagarna gett ut sitt andra album.

Med rötter i Karelen, Indien och Guyana har Sandhja många traditioner att relatera till och jag kan inte låta bli att fråga om hon är en hejare i matlagning.

- Helst skulle jag vilja kunna säga att jag är en riktig gourmetkock men tyvärr är jag för lat, säger Sandhja. Nyligen var jag på pr-turné i Israel och jag blev väldigt förtjust i deras pajer och meze. Smårätter, fingerfood är ett socialt sätt att äta och umgås samtidigt

I slutet av intervjun kommer det fram att Sandhja har bakat karelska piroger med sin gammelfarmor och det låter ju lovande för en framtida matbana.

Text och foto: Lilian Brunell

Eurovision Song Contest 2016 äger rum i Stockholm tisdag 10.5 (semifinal 1), torsdag 12.5 (semifinal 2) och lördag 14.5 (final). Tävlingarna refereras på svenska av Eva Frantz och Johan Lindroos och sänds i TV2, i Radio Vega och på Arenan med start klockan 22.00.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln