Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Djurskyddsföreningar: Pandor hör inte hemma i Finland

Från 2016
Jättepanda
Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA

Idén att hämta jättepandor till Finland får tummen ner av djurskyddare. Förbundet för Finlands djurskyddsföreningar SEY vädjar till Etseri zoo att inte ta emot de två jättepandor som djurparken förhandlar om som bäst.

Enligt SEY är det tveksamt om jättepandorna kan anpassa sig till förhållandena i Finland.

Pandornas naturliga livsmiljö skiljer sig klart från miljön i Finland. Pandorna skulle sannolikt vara tvungna att vara inomhus en stor del av året här.

Vidare kunde födan visa sig bli ett problem. Pandorna äter bambu som man inte kan producera i Finland. I stället skulle man vara tvungen att importera bambun från Kina.

Lång och tung resa

Också den långa resan kan innebära risker, säger man på djurskyddsorganisationen.

- Det är svårt att försäkra sig om att pandorna mår bra under den tusentals kilometer långa resan, säger verksamhetsledaren Maria Lindqvist på SEY.

Nyttan oklar

Enligt organisationen är det också oklart om det faktiskt kan vara till nytta för pandan som art att enstaka djur transporteras till Finland.

- Man borde sträva efter att hjälpa jättepandorna nära deras naturliga livsmiljö. Djur som levt i fångenskap kan inte längre släppas ut i naturen så de kan inte förstärka den naturliga stammen, säger Lindqvist.

Pandorna förökar sig inte heller speciellt effektivt i fångenskap, påpekar man på SEY.

Organisationen hoppas nu att Etseri zoo överväger en gång till om man faktiskt ska ta emot pandorna. Förhandlingarna pågår och det är meningen att beslut fattas redan i vår.

Diskussion om artikeln