Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Mental kondomallergi

Från 2016
Uppdaterad 07.07.2016 12:16.
Sex & Sånt: Mental kondomallergi? - Spela upp på Arenan

Försvinner ståndet när kondomen tas fram? Det är ett vanligt problem för många, men som tur finns det vissa knep man kan prova på.

Det finns flera olika orsaker till varför ståndet kanske inte hålls vid liv när kondomen ska sättas på. Ett av de vanligaste problemen är det som vi valt att kalla för mental kondomallergi. Det innebär att det egentligen inte finns några fysiologiska orsaker till varför ståndet inte håller. Egentligen handlar det om att yttre press, gamla myter och prestationsångest leder till att pressen blir för stor, och då försvinner ståndet.

Här är några saker du kan prova på ifall du vill maximera dina chanser till ett hårt och långvarigt stånd.

Öva, öva, öva.
Övning ger färdighet, också när det gäller att träda på kondomen. Är du gammal eller ung? Är du oerfaren eller pippar du som en kanin på våren? Spelar ingen roll - alla har nytta av att öva! Om du alltid sätter på kondomen två sekunder före penetration med en ivrigt väntande partner kommer pressen att vara en faktor. Har man övat på egen hand i förväg kommer det att gå lättare. Varför inte ta kondomen med i runkrutinen till exempel?

Pausa inte sexet för att sätta på kondomen.
Det kan bli jobbigt med att pausa för att träda på kondomen om din partner med lusten i ögat väntar med all sin fokus på dig och din kondompåträdarprestation. Man får ju rampfeber av mindre, speciellt om man inte kommit ihåg att öva på förhand som i exemplet ovan. Rekrytera då din partner med i jobbet och gör helt enkelt det hela till en del av sexet. Hur sexigt kan ni sätta på en kondom?

Latexfri kondom överför värme.
OK, så du följde våra råd och fick på kondomen och så stöter du på ett nytt problem; ståndet avtar. Ibland lyckas man få på kondomen men när den ska in så tappar kuken all sin pondus och slakar av till en mysklubba. Detta kan bero på att en normal kondom inte överför värme och därför känns det mindre. Latexfria kondomer till räddningen! Det är nämligen så att latexfria knullgummin överför värme och känslan är då mindre hämmad.

Sex utan penetration?
Tro det eller ej - man kan ha sex utan att stoppa kuken in i något hål! Här är ett förslag: Bestäm er på förväg att den här gången blir det ingen penetration. En enkel begränsning eller regel kan stimulera kreativiteten och leda till nya upptäckter och lösningar.

Du kan se hela avsnittet av Sex & Sånt här:

Ståndproblem med kondom - Spela upp på Arenan

Text: Raffe Lostedt och Dan Granqvist

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln