Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hästen som ska få Lovisaborna på fötter

Från 2016
travhästen i.p.säde och tränaren nyyti timonen
Bildtext Tränaren Nyyti Timonen tillsammans med stoet I.P.Säde, som förväntas dra folk till travbanornas drottning.
Bild: Yle/Stefan Härus

Om det inte blir publikrekord i år på travbanan i Lovisa så blir det aldrig.

Orsaken stavas I.P. Säde, en travhäst som på ett speciellt sätt gripit Lovisabornas hjärtan.

- I.P.Säde är definitivt Lovisa travbanas nya dragplåster. Jag tror att människor i större utsträckning än tidigare kommer att intressera sig för travtävlingarna på Lovisa travbana, säger Juha Wikman, ordförande för Östra Nylands Hingstförening rf.

travhästen och stoet i.p.säde
Bildtext I.P. Säde - Lovisabornas egen travhäst.
Bild: Yle/Stefan Härus

Lovisabornas häst

Men det är inte allt. Wikman tror att det också finns ett intresse hos folk, i synnerhet i Lovisatrakten, att bli delägare i travhästen.

- Det går att bli delägare för en relativt liten summa. En andel kostar 200 euro. I och med delägarskapet, ökar också engagemanget och spänningen ytterligare, säger Wikman.

Första starten om en månad

Lovisa travbanas eget stjärnskott kommer att vara med om de flesta loppen under sommaren i Lovisa.

- Redan om drygt fyra veckor tävlar I.P.Säde i en provstart, vilket är en förutsättning för att hästen ska få fortsätta delta i travtävlingar resten av sommaren. Den första egentliga starten för I.P. Sädes del, sker i travtävlingen strax efter midsommar, säger Wikman.

ordf. för östra nylands hingstförening - juha wikman
Bildtext Juha Wikman - ordförande för Östra Nylands Hingstförening rf.
Bild: Yle/Stefan Härus

Säsongförberedelser

Sommaren 2015 var man tvungen att inhibera ett trav på Lovisa travbana. Orsaken var helt enkelt brist på deltagande hästar. Däremot var publikmängderna under de övriga Lovisatraven stor. Med I.P. Säde i startfältet på Lovisa travbana, finns det möjligheter till att det går ännu bättre i år.

- Vi måste se om vårt hus. Det gäller att före säsongstart se till att vår service fungerar. Publiken ska trivas. Det innebär att sidotjänsterna bör fungera. Vi måste se till att vi har tillräckligt med korv, skrattar Wikman.

ordf. för östra nylands hingstförening - juha wikman
Bildtext Juha Wikman
Bild: Yle/Stefan Härus

Två önskemål

Travhästen I.P. Sädes tränare, Nyyti Timonen, har egentligen bara två önskemål inför travsäsongen: Det är att hästen ska få vara frisk och att den ska klara sig utan skador under de träningar som föregår säsongen.

- Just nu är hon i fin form. Det finns egentligen ingenting att oroa sig för just nu och jag hoppas att det ska kunna fortsätta så, säger Timonen.

Travbanans egen allt-i-allo

I stallet invid Lovisa travbana är det Markku Pasanen, travbanans allt i allo, som fixar och reparerar. Också det område som är öppet för allmänheten är på hans ansvar. Nästa projekt är att bland annat få upp sponsorernas reklamplakat längs med travbanan.

travhäst på lovisa travbana 04.05.16
Bild: Yle/Stefan Härus

Precisionsarbete

Efter det skulle det gälla att få själva travbanan i gott skick inför det första travet den 6 juni. Det är en liten utmaning. Underlaget får inte damma. Det får inte heller vara för vått och det måste vara lagom mjukt och fjädrande.

Trots att det regnat rätt så stora mängder i april, har de senaste dagarnas soliga och varma väderlek gjort travbanan torr och dammig.

- Det gäller nu att vattna, vattna och vattna igen, förklarar Pasanen.

markku pasanen vid lovisa travbana
Bildtext Den dammiga travbanan bakom Markku Pasanen måste bevattnas ordentligt.
Bild: Yle/Stefan Härus

Bevattningen görs enligt ett visst system. Om det är travtävlingar på till exempel en måndag, så bevattnas travbanan första gången på torsdag.

- Då kör jag ut cirka 80 kubikmeter vatten på banan. Dagen före travtävlingen kör jag ut ytterligare 130 kubikmeter vatten, säger Pasanen, och tittar ut över travbanan där några hästar travar i sakta mak, medan några andra står i hagarna i travbanans mitt och tuggar torrt hö.

travhäst på lovisa travbana 04.05.16
Bild: Yle/Stefan Härus

Travbanornas drottning

Trots travbanans litenhet och trots att den inte är i bruk annat än under sommaren, tycker Pasanen att Lovisa travbana är de finska travbanornas drottning.

- Den ligger ju i ändan av Drottninggatan i drottningstaden, så redan det ger ju travbanan vissa rättigheter till titeln, menar Pasanen.

Diskussion om artikeln