Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-kommissionen: Visa solidaritet eller betala!

Från 2016
Flyktingar nära Idomeni i norra Grekland.
Bildtext Flyktingar nära Idomeni i norra Grekland.
Bild: EPA/VALDRIN XHEMAJ

EU-kommissionen föreslår ett nytt system som skulle tvinga EU-länderna att bära sitt ansvar i flyktingmottagandet. Ett vägrande EU-land kan betala sig fritt, men det blir dyrt.

Omfördelningen av asylsökande inom EU har varit ett stort misslyckande. EU beslöt i höstas att 160 000 asylsökande ska omfördelas. Hittills har bara drygt 1 440 asylsökande flyttats. Många länder har vägrat fullfölja beslutet.

Kommissionen kom på onsdagen med förslag hur man framöver ska tvinga länder att ta sitt ansvar i flyktingmottagandet.

"EU-länder kan köpa sig fria"

Kommissionen föreslår nu att Dublin-förordningen ska förändras så att en nödmekanism tas i bruk.

Nödmekanismen träder i kraft om asyltrycket på ett EU-land blir stort. Då ska asylsökande omfördelas till andra EU-länder.

Men om ett EU-land vägrar ta emot asylsökande enligt den förutbestämda kvoten bör landet betala en solidaritetsböter.

Det vägrande landet ska bli tvunget att böta 250 000 euro per asylsökande landet vägrar ta emot. Pengarna går till det EU-land den asylsökande skulle flyttas ifrån.

"Alla bör visa solidaritet"

Enligt kommissionens viceordförande Frans Timmermans kommer förslaget att stöta på stort motstånd bland vissa medlemsländer.

Men Timmermans betonade på en presskonferens i Bryssel på onsdagen att alla EU-länder bör visa solidaritet i flyktingfrågan.

- Det kan inte vara så att bara några länder bär sitt ansvar. Med det här förslaget vill vi få en rättvis fördelning inom EU, sade Timmermans

Förslaget ska nu behandlas av EU:s medlemsländer och av EU-parlamentet.