Vet du vilka vaccinationer du har i kraft?
Att komma ihåg vilka vaccinationer man tagit är inte lätt. Vuxna finländare är dåliga på att komma ihåg vilka vaccin de har och vilka de borde ta.
– Till exempel då det är frågan om kombinationsvaccin glömmer man lätt bort de senare satserna, säger Hanna Nohynek, överläkare på Institutet för hälsa och välfärd, THL.
I Finland har vi ett nationellt register där vacciner givna inom den offentliga sektorn har antecknats sedan år 2009. De privata vårdföretagen ska senast 2017 anteckna de vacciner de ger. Man måste ändå hålla reda på de vacciner man tagit fram tills det själv. De registreras inte i efterhand.
Arbetshälsovården samlar också in den här informationen, men då människor byter arbetsplats ofta blir informationen utspridd och svår att få tag på.
Svårt ta reda på
Nohynek arbetar också som reseläkare och säger att det ofta leder till problem när man inte vet vilka vaccinationer man tagit.
– Många kommer in ett par dagar innan resan till Indonesien och då kan det vara väldigt krångligt att hitta den information man behöver. Då ringer vi runt hälsostationer, och ibland måste man till och med ringa mamma och fråga om hon skulle råka veta, säger Nohynek.
För att vara säker på att patienten får det skydd den behöver slutar det ofta med att man ger vaccinet för säkerhets skull. Någon direkt fara innebär det här inte, men det kan leda till överlopps svullnad och klåda om man gör det för ofta.
Ur hälsosynvinkel är det ändå viktigt att ta vaccinationerna.
– Vissa av sjukdomarna vi vaccinerar mot har vi i Finland ändå. Till exempel stelkramp finns i jordmånen, och då hjälper det inte att andra människor är vaccinerade, säger Nohynek.
Finländare har rätt till gratis förstärkande vaccinationer mot till exempel stelkramp och difteri. Poliovaccin har man rätt till om man reser till ett område där sjukdomen finns. Dessutom betalar staten för vaccinationer man behöver om man hör till någon riskgrupp.
Borde göras enklare
Paula Parkkonen ska ta ett tbe-vaccin mot fästingar och har stenkoll på vilka vaccin hon har.
– Stelkramp, fästingvaccin, B-hepatit och sen de man får som bebis, säger hon.
Hon tycker att det skulle vara bra om man kunde påminna människor om när nästa vaccinering behövs.
– Många tänker inte så mycket på dem, det skulle nog vara bra om man kunde få ett brev hem om när det behövs, så att alla hålls friska.
Nohynek tipsar om att man enkelt kan ta fotografier av sitt vaccinkort och spara fotot någonstans på nätet, där man alltid kan hitta det.