Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Eurovisionen med fokus på konst och välgörenhet

Från 2016
Uppdaterad 05.05.2016 13:25.
Utställningen Music is Sharing på NK i Stockholm
Bildtext Utställningen Music is Sharing i Stockholm.
Bild: Yle/Roger Silfvast

Utställningen Music is Sharing kombinerar eurovision med konst och välgörenhet.

En musiktävling som Eurovision Song Contest kan ha många dimensioner och i utställningen Music is Sharing breddas fokus till konst, tidstypiskt mode och välgörenhet.

Utställningen är en hyllning till de svenska Eurovisionsvinnarna: ABBA (1974), Herreys (1984), Carola (1991), Charlotte Perrelli (1999), Loreen (2012) och Måns Zelmerlöw (2015).

Fram till den 22 maj får artisterna var sitt skyltfönster i NK-varuhusen i Stockholm och Göteborg. I varje fönster finns ett signerat idolporträtt som kommer att auktioneras ut. Genom kläder och rekvisita vill man sprida glädje till tillresta besökare och lokalinvånare samtidigt som man bidrar till ett gott ändamål.

- Idén föddes i slutet av förra året, berättar marknadsschef Daniel Stipich. Vi ville uppmärksamma varje svensk vinnare från ABBA till Måns.

Dekoren har inspirerats av låtarna och hur de framfördes.

- Som exempel kan nämnas att i ABBA-fönstret finns fyra stycken 2,5 meter höga platåstövlar som motsvarar skostorlek 120. Till skorna tillhör också ett nysignerat idolporträtt av ABBA-medlemmarna. Båda dessa kommer att auktioneras ut och pengarna går till Barncancerfonden.

Varje artist har ett foto som kommer att visas och säljas på auktion.

- I ABBA:s fall är det ett original från 1974 där gruppen står utanför arenan i Brighton, berättar Stipich. Herreys har valt en bild från vinnartillfället i Luxemburg 1984. Artisterna har själva bestämt vilken välgörenhetsorganisation som pengarna tillfaller. Alla artister har dessutom varit involverade i utformningen av utställningen.

I Charlotte Perellis fönster finns 16 000 kristaller. En fladdrande lila klänning med tillhörande Carolafläktar och Herreys danssteg i guld finns också till påseende. Varje fönster ackompanjeras musikaliskt av respektive artists låtar.

Förutom Barncancerfonden går pengar till ZB Fondation (Måns Zelmerlöw), Love Nepal (Carola), Hjärt- och lungfonden (Charlotte Perrelli), Svenska Afghanistankommittén (Loreen) och Hjärtebarnsfonden (Herreys).

Text: Lilian Brunell, foto: Roger Silfvast