Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors universitet föll ut från rankinglista

Från 2016
Uppdaterad 05.05.2016 19:54.
helsingfors universitets huvudbyggnad
Bild: Yle/ Catariina Salo

Helsingfors universitet har fallit bort från en av de stora internationella rankinglistorna över världens hundra bästa universitet. Ifjol låg HU på en 67:nde plats på den årliga Times Higher Education Reputation-listan, men i årets lista som publicerades i går återfinns universitetet inte.

Times Higher Education rankar årligen världens universitet i en rad olika listor enligt olika faktorer och variabler, varav en handlar om själva varumärket. Den grundar sig på hur akademiker världen över uppfattar de olika universitetens rykte och prestige. I år svarade över 10 000 forskare och universitetslektorer från 133 länder på THE:s enkät under tiden januari till mars.

Helsingfors universitet tog sig första gången in på listan år 2011, och den bästa placeringen uppnåddes ifjol med en 67:nde plats. HU har varit det enda finländska universitetet som överhuvudtaget har figurerat på listan.

Nedskärningar påverkar ryktet?

Inom Helsingfors universitets studentkår ser man ett samband mellan nedskärningar och att Helsingfors universitet inte längre finns bland de 100 bäst rankade universiteten.

- Här rankar man ju enligt universitetens rykte. Med tanke på den cirkus vi haft med nedskärningar så kan man se ett samband, säger Maria Loima, styrelsemedlem i Helsingfors universitets studentkår.

Helsingfors universitets studentkår
Bildtext Maria Loima
Bild: Yle / Ann-Charlotte Åkerholm

- Professorer av världsklass har lämnat universitetet med smällande dörrar. Det talar sitt tydliga språk, tillägger Loima.

Universitetets prorektor Anna Mauranen oroar sig inte så mycket för årets placering på rankinglistan, men hon tror att regeringens nedskärningar kan ha konsekvenser på längre sikt.

- Det är naturligtvis oroande att inte få samma nivå av pengar som vi har haft tidigare, säger Mauranen till Yle Nyheter.

Helsingfor universitets prorektor
Bildtext Anna Mauranen
Bild: Yle / Ann-Charlotte Åkerholm

- Den nuvarande regeringen tycks inte ha väldigt höga tankar om universiteten. Det är en stor förändring i vår kultur och visst kommer det att lämna spår. Det är oundvikligt, tror Anna Mauranen.

Sverige fick in två universitet

Årets THE-lista över världens mest prestigefyllda universitet toppas av Harvard University i USA. De amerikanska universiteten klarar sig absolut bäst i rankingen - på tio-i-topp-listan finns åtta amerikanska universitet. De två övriga är brittiska Oxford och Cambridge.

På 100-i-topp-listan är 43 universitet amerikanska och 10 brittiska. Därefter följer Tyskland med sex universitet, och Kina, Frankrike, Japan och Nederländerna med fem var.

Av de nordiska länderna finns bara Sverige med på listan. Svenskarna har fått med två universitet; Karolinska Institutet och Lunds universitet.

Diskussion om artikeln