Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mona Sahlin i blåsväder igen - avgår från sitt uppdrag

Från 2016
Uppdaterad 05.05.2016 12:47.
Mona Sahlin
Bild: EPA/JESSICA GOW / SCANPIX

Mona Sahlin avgår som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism med omedelbar verkan. Detta efter tidningen Expressens avslöjanden att hon har skrivit under ett falskt intyg för att hennes medarbetare ska kunna köpa en lyxbostad. Även medarbetaren kommer att lämna sitt jobb på Nationella samordnaren. Det är inte första gången socialdemokraten Mona Sahlin är i hetluften efter ekonomiska oklarheter.

Det var tidningen Expressensom först avslöjade felaktigheterna. Enligt tidningen ska Mona Sahlin skrivit under ett falskt intyg för att hennes medarbetare skulle kunna köpa ett lyxhus. Samtidigt har åklagare inlett en förundersökning om osant intygande.

Idag kom beskedet att också medarbetaren lämnar jobbet på Nationella samordnaren från och med måndag.

Mona Sahlins avgång kommer bara en månad i förtid. Hennes uppdrag skulle ha löpt ut den 15 juni.

Tobleroneaffären glöms inte

Det är inte första gången socialdemokraten Mona Sahlin hamnar i hetluften. Genom tobleroneaffären för 20 år sedan sjabblade hon bort sin chans att bli ledare för Socialdemokraterna efter Ingvar Carlsson.

Det var 1995 som det kom fram att Mona Sahlin hade använt sitt tjänstekreditkort för privata utlägg under sin tid som arbetsmarknadsminister. Det ledde till att Sahlin, som då sågs som den starkaste kandidaten att ta över som partiledare för Socialdemokraterna, tog time out från politiken.

Mona Sahlin har förutom tobleroneaffären varit med i flera olika härvor genom åren som haft kopplingar till hennes privatekonomi.

Britta Svensson på tidningen Expressen går så långt att hon skriver att den här senaste affären med falska intyg visar att Mona Sahlin inte lärt sig ett dugg.

Siffror hit och dit

Mona Sahlin ska ha skrivit under ett falskt intyg till en bostadsrättsförening om att en av hennes medarbetare tjänar 120 000 kronor i månaden, för att denne skulle kunna köpa en bostad för 10 miljoner kronor i Solsidan i Saltsjöbaden i Nacka öster om Stockholm. Enligt regeringskansliet tjänar mannen i själva verket 43 000 kronor.

Medarbetaren som fick det falska intyget är Mona Sahlins före detta Säpo-livvakt, som hon handplockat för att jobba under henne som sekreterare på myndigheten.

Till Expressen säger Mona Sahlin att hon skrivit fel om vilken lön mannen har från regeringskansliet. ”Den är på 43 000 kronor och sen betalar jag honom sedan en tid tillbaka 60 000 kronor i månaden för att hjälpa mig med mina säkerhetsbedömningar inför framtiden, säger Sahlin till Expressen.

Expressen kan också berätta att fastän Mona Sahlin säger att hon själv anställt mannen för 60 000 kronor i månaden så har hon inte betalat sociala avgifter och skatter på den lönen. Och samtidigt har hon 200 000 kronor i skatteskulder hos Kronofogden.

I en intervju till Sveriges Radio Ekot säger Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen, att förtroendet för Mona Sahlin nu fått en ordentlig törn.

Polisen ska utreda

Avslöjandet har även lett till att det inletts ett polisärende. Åklagaren Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning om osant intygande alternativt grovt osant intygande.

– Han har inlett förundersökning men det finns ingen skäligen misstänkt i dagsläget. Skälet till att han inlett förundersökning är att man inom lagens råmärke ska kunna vidta vissa utredningsåtgärder, säger Åklagarmyndighetens informationsdirektör Karin Rosander till TT.

Snöpligt slut på Sahlins uppdrag

Samtidigt beröms Mona Sahlin för sitt arbete som samordnare mot våldsbejakande extremism. Hon har utfört ett mycket värdefullt arbete, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande från svenska Regeringskansliet.

Sahlin fick jobbet som samordnare i juli 2014 av den tidigare regeringen, med moderaten Fredrik Reinfeldt som statsminister.

Regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism väntas leverera en slutrapport till regeringen i slutet av juni. Det kommer att bli en nationell strategi mot våldsbejakande extremism, lovar tf myndighetschef Daniel Norlander. Men utan Mona Sahlin.

Diskussion om artikeln