Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kedjan hittade kemin direkt: Sebastian Aho hyllas till skyarna av NHL-duon

Från 2016
Uppdaterad 05.05.2016 17:04.
Sebastian Aho njöt av lejonens första träningspass i S:t Petersburg.
Bildtext Sebastian Aho njöt av lejonens första träningspass i S:t Petersburg.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Snabb och smart, kvick och klok, imponerande för sin ålder. Efter den första gemensamma träningen radade Mikko Koivu och Mikael Granlund gärna upp superlativer för att beskriva Sebastian Aho.

Mikko Koivu landslagsdebuterade redan 2003 och fem år har hunnit gå sedan Mikael Granlund slog igenom och blev världsmästare. Årets turnering startar den mer rutinerade duon med en VM-debutant som kedjekompis.

Och hur mycket duon uppskattar Sebastian Aho gick inte att ta miste på efter lejonens träningspass i Jubinejni-hallen i S:t Petersburg.

– Han har kvicka fötter, snabbheten i spelet är på en hög nivå, det är imponerande för att vara en så ung spelare, sammanfattar kaptenen Mikko Koivu.

– Han är en väldigt bra spelare. Oerhört skicklig, snabb i tanken, gör kvicka och kloka beslut och är väldigt bra på att åka skridsko. Det blir roligt att få spela i samma kedja som honom, säger Mikael Granlund i intervjuzonen.

Komarov i bromskedja

Att trion spelar tillsammans också i VM-premiären mot Vitryssland intygades också av chefstränaren Kari Jalonen.

I den andra toppkedjan finns Aleksander Barkov, Jussi Jokinen och Patrik Laine, medan Leo Komarov, Jarno Koskiranta och Mika Pyörälä bildar en bromskedja, som enligt Jalonen också kan sättas in mot motståndarnas förstakedjor.

Kari Jalonen och hans lejon är redo för VM-starten.
Bildtext Kari Jalonen och hans lejon är redo för VM-starten.
Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved.

Och att få göra VM-debut med två etablerade landslagsstjärnor är en dröm som går i uppfyllelse för Sebastian Aho.

– Jag har följt dem i många VM-turneringar och andra stortävlingar samt i NHL. De är toppspelare, visst är det fint att få spela med dem, säger 18-åringen som var synligt nöjd med träningspasset.

Aho tar ingen press

– Vi hittade kemin direkt. Mikko är en bra tvåvägscenter som kan försvara och öppna spelet medan Mikke är en påhittig och smart spelare, säger Kärpätforwarden som vägrar att erkänna att hans roll i laget skulle skapa en press.

– Vi hoppas att passningarna redan i morgon sitter på klubban men det är en lång turnering. Huvudsaken är att vi blir bättre för varje match, konstaterar Aho.

Finlands lag är starkt, och VM-turneringen 2016 kan gott också bli ett personligt segertåg för Sebastian Aho. Mikael Granlund var i samma situation 2011 och är rätt man att ge goda råd åt sin nya kedjekompis.

– Att njuta av spelet och inte tänka för mycket, bara att låta det flyta på, säger Granlund.

Diskussion om artikeln