Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare: Brexit-kampanjen överraskande svag

Från 2016
Londons borgmästare Boris Johnson gör Brexit-kampanj i Manchester den 15 april 2016.
Bildtext Londons borgmästare Boris Johnson gör Brexit-kampanj i Manchester den 15 april
Bild: EPA / NIGEL RODDIS

I Storbritannien försöker de två officiella kampanjerna, Brexit och Remain, mobilisera väljare inför EU-folkomröstningen den 23 juni. Enligt opinionsmätningarna är det väldigt jämnt mellan de två lägren.

Valforskaren Matthew Francis vid universitetet i Birmingham säger att Brexit-kampanjen hittills har varit överraskande svag.

- Man kunde tänka sig att de som talar för ett EU-utträde skulle ha vind i seglen men det är slående att se hur dåligt organiserad Brexit-sidan hittills har varit. Dessutom har omdömet bland Brexit-anhängarna svikit flera gånger, säger Francis.

Som exempel nämner han Boris Johnson och Nigel Farage, Brexit-kampanjens mest kända politiker. De gick hårt ut och kritiserade USA:s president Barack Obama efter att Obama radade upp argument för hur Storbritannien gynnas av EU-medlemskapet.

- Det som både Johnson och Farage glömde var att Obama är väldigt populär i Storbritannien och deras kritik slog bakut, konstaterar Francis.

Svårt att mobilisera EU-anhängare

Det var för några veckor sedan som de officiella kampanjerna för och emot EU körde igång i Storbritannien.

Det såg till en början bra ut för Brexit-kampanjen som gick upp jämsides i opinionsmätningarna. Men sedan började motgångarna och det är fortfarande Remain-sidan som leder i de allra flesta mätningar.

Nigel Farage, som är partiledare för det euroskeptiska partiet UKIP, är en av de synligaste frontfigurerna för Brexit-kampanjen.
Bildtext Nigel Farage, som är partiledare för det euroskeptiska partiet UKIP, är en av de synligaste frontfigurerna för Brexit-kampanjen.
Bild: EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Men EU-förespråkarna har ändå en tuff uppgift framför sig, konstaterar valforskaren Matthew Francis.

- Det finns förmodligen fler britter som vill stanna kvar i EU än de som vill lämna unionen. Men för Remain-sidan blir det svårt att mobilisera de här EU-vänliga väljarna. Det är frågan om människor som nödvändigtvis inte går till vallokalen.

Många osäkra väljare

De allra flesta undersökningar visar att ett brittiskt utträde ur EU kan medföra stora risker och få negativa följder för den brittiska ekonomin, åtminstone på kort sikt.

Men enligt Francis gynnar forskningen inte EU-anhängarna, utan många britter röstar med känsla och dem kan Brexit-kampanjen lättare locka.

- Det finns en hel del populistiska myter om EU som frodas i kampanjen. EU- försvararna har haft svårt att försvara sig mot dessa myter och det populistiska budskapet som många Brexit-anhängarna sprider kan nog mobilisera Nej-röster.

Enligt Francis vet mellan 10- 20 procent av britterna ännu inte hur de ska rösta.

- Den kampanjen som bäst lyckas fånga dessa osäkra väljare vinner valet den 23 juni, konstaterar forskaren Matthew Francis vid universitetet i Birmingham.

Diskussion om artikeln