Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Historisk OS-plats oerhört nära för ”Finlands bästa racketspelare”

Från 2016
Benedek Olah, 2015.
Bildtext Ingen finländare har nått lika högt på världsrankingen som Benedek Olah.
Bild: All Over Press

Allting talar för att Benedek Olah kommer att bli Finlands genom tiderna första bordtennisspelare i OS.

Finland har aldrig fått med en pingisspelare till OS. Nu är det nära. Väldigt nära.

– Vi lever i spännande tider, kommenterar Finlands bordtennisförbund den färska rankinglistan där Benedek Olah ligger på 74:e plats, vilket är den bästa placeringen för en finländare genom tiderna.

När överloppsspelarna framför honom (en nation får endast ha ett visst antal deltagare) plockas bort är Olahs placering i OS-rankningen just nu 46:a.

Uttagningssystemet i bordtennis är komplicerat, men Olahs placering kan mycket väl räcka till en plats i sommarens OS-turnering i Rio de Janeiro.

– Man kan aldrig vara säker men enligt våra beräkningar kommer "Pentti" med som näst sista man, säger bordtennisförbundets ordförande Esko Heikkinen till Ilta-Sanomat och fortsätter att saken klarnar inom närmaste dagar.

”Finlands bästa racketspelare”

Benedek Olah har tagit enorma kliv uppåt i rangordningen under de senaste åren. På två år har den Ungernfödda 25-åringen förbättrat sin placering med över 200 pinnhål.

Det allra största steget kom på den senaste rankinglistan. Olah förbättrade sin placering med hela 54 pinnhål tack vare de fina prestationerna i Halmstads OS-kvalturnering i april, där han besegrade fyra spelare från topp-50.

– Även om jag som ordförande förstås är jävig, så tycker jag att Pentti är Finlands bästa racketspelare nu när Jarkko Nieminen lagt av, säger Heikkinen till IS.

Diskussion om artikeln