Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allt spändare i Gaza

Från 2016
Uppdaterad 06.05.2016 13:25.
Israeliska soldater vid Gazaremsan.
Bildtext Israeliska soldater vid Gazaremsan.
Bild: EPA/ATEF SAFADI

Israel har idag gjort nya flyganfall mot Hamaskontrollerade Gaza. Anfallen är ett svar på att granater skjutits mot israelisk militär tidigare på fredagsmorgonen, uppger den israeliska armén.

Enligt palestinska källor ska en palestinsk kvinna ha dödats av israelisk eld i södra Gaza. En annan person uppges ha skadats i eldgivningen från israeliska pansarvagnar.

De senaste sammandrabbningarna mellan Hamas och israelisk militär är de allvarligaste sedan det senaste Gazakriget år 2014.

Sedan onsdagen har Hamas och andra palestinska militanta beskjutit mål i Israel medan den israeliska militären utfört flygräder och riktat artillerield mot Gaza.

Israeliska armén letar efter tunnlar

De palestinska attackerna riktar sig mot israelisk militär som letar efter dolda tunnlar längs gränsen mellan Gaza och Israel. Israel anklagar Hamas för att bygga tunnlar som kan nå in i Israel.

Israeliska militären meddelade på torsdagen att man hade hittat en sådan tunnel. En talesperson för militären sade att tunneln hittats omkring 30 meter under markytan.

Den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet har meddelat att organisationen i i april gripit en Hamas "tunnelspecialist" och på så sätt fått mycket ny information om tunnelnätverket.

al-Qassam-soldater fotograferade i september 2013.
Bild: EPA

Hamas väpnade gren har i ett uttalande meddelat att man "inte kommer tillåta den israeliska aggressionen att fortsätta".

Israels försvarsminister Moshe Yaalon sade däremot att "Israel inte kommer att vika sig inför hoten från Hamas och att militären kommer att fortsätta med sina operationer tills alla tunnlar har hittats."

Oro för nytt krig

De senaste dagarnas oroligheter har väckt en oro för ett nytt krig i Gaza. Omfattande konflikter har utspelat sig 2008-09, 2012 och senast 2014.

Då dödades fler än 2100 palestinier och 73 israeler i kriget som pågick i 50 dagar. Omkring 18 000 bostäder i Gaza förstördes också under kriget.

Återuppbyggnadsprocessen har varit trög och flera människor i Gaza är fortsättningsvis bostadslösa.