Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mona Bäckman pysslar om Lovisas parker och skogar

Från 2016
Lovisas stadsträdgårdsmästare Mona Bäckman
Bildtext Mona Bäckman beundrar träden på Kvarnåsen.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Lovisas nya stadsträdgårdsmästare heter Mona Bäckman. Just nu är hon fullt sysselsatt med parkarbete, men senare ska hon också bekanta sig med stadens skogar. Yle Östnyland träffade Bäckman på Kvarnåsen.

Från och med april har Lovisa stad en ny stadsträdgårdsmästare. Hon heter Mona Bäckman och är utbildad skogsbruksingenjör och parkträdgårdsmästare.

Tidigare har Bäckman bland annat jobbat som kundrådgivare på Finlands skogscentral.

Yle Östnylands reporter träffar Mona Bäckman på Kvarnåsen i centrum, och traskar upp till utsiktsplatsen Kuckustenen. I våras gallrades skog på åsen, och just nu pågår efterarbetet med att städa upp kvistar.

Kvarn på åsen i Lovisa
Bildtext Kvarnen på åsen.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Åsen är ett populärt ställe för rekreation och för att plocka blåbär, och ett av de områden som nu ligger på Bäckmans ansvar.

– Jobbet är jätteintressant och jag har blivit väl mottagen här, säger Bäckman.

Hon berättar att hon inte kunde låta bli att söka jobbet, både med tanke på sina skogliga intressen och med tanke på trädgårdssidan.

Blommande blåbärsris
Bildtext Blåbärsrisen blommar på Kvarnåsen.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Skogen är Bäckmans starka sida, men hon har också till exempel jobbat vid Borgå stads parkavdelning i åtta år.

– Hittills har jag försökt bekanta mig med områdena. Det finns lite verksamhet ute i byarna, men det mesta finns här inne i stan.

I det här skedet vet Bäckman ganska lite om den skog som Lovisa stad äger. Hon har inte hunnit sätta sig in i den biten ännu.

– Jag har helt koncentrerat mig på rutinerna hittills.

Tallar och stenar
Bildtext Kvarnåsen är populär också som rekreationsområde.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Hon kan ändå berätta att Lovisa stad äger mycket skog. Den är indelad i ekonomiskog samt rekreations- och närskogar. Det är den senare typen som finns under parkavdelningen.

– Lovisa stad har ju så otroligt fin natur med jättemånga olika biotoper. Det är just den här biotopvården som jag är jätteintresserad av, säger hon.

Mossig sten och träd i bakgrunden
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Bäckman förklarar att en biotop till exempel kan vara en jättetorr fläck på Kvarnåsen, där det kan finnas myrlejon och andra intressanta småkryp, som insekter och myror.

Rekreationsskogarna fungerar som spridningskorridorer från biotop till biotop. Varje biotop behöver lite speciell vård.

– Så finns det våta marker som har sina organismer, lundar, källor … Och stranden som har sina biotoper. Allt finns här i Lovisa.

Yle Östnylands reporter passar också på att fråga Bäckman vad hon tycker om Kvarnåsen. Det är jättefint, säger hon.

Åsen är speciellt lämpad för tall.

– Jag hoppas att vi kan spara träd här så att de blir riktigt gamla. Träd som trädkramare kan krama, säger hon med ett skratt.

Tallar på Kvarnåsen i Lovisa
Bildtext Många fina träd på Kvarnåsen.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Sommaren är snabbt i antågande. Har Bäckman några tankar om hur parkerna i Lovisa ska se ut under de kommande månaderna?

– Förhoppningsvis ska det blomma fint, och folk ska trivas. Om det blir jättevarma dagar så ska man också kunna få skugga och ro i parkerna.

Vårblommorna har redan planterats ut i parkerna. Bäckman berättar att det inte handlar om stora planteringar, utan snarare mindre rabatter.

Alla planteringar var egentligen färdigt planerade innan jag kom, så jag har inte haft mitt finger med i spelet ännu i år.

― Mona Bäckman

Vårarbetet i stadens parker är i full gång, och Bäckman tror att hon kommer att vara fullt sysselsatt med det.

Det pågår rätt intensivt åtminstone fram till midsommaren.

– Jag tror att skogssidan fortfarande får vänta. Jag tror jag börjar bekanta mig lite mer med den först efter juli, säger Mona Bäckman.

Diskussion om artikeln