Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Personporträtt: Hur det kom sig att Mika Ranta grundade Soldiers of Odin

Från 2016
Uppdaterad 07.05.2016 14:38.
Mika Ranta boxades i sin ungdom.
Bildtext Mika Ranta boxades i sin ungdom.
Bild: Yle / Kristiina Lehto.

Gatupatrull-rörelsen Soldiers of Odin har spritts från Kemi ända till Australien. Rörelsens grundare, långtradarchauffören Mika Ranta, har fram tills nu hållit sig borta från offentligheten. Hur uppstod Soldiers of Odin, varför blev Ranta intresserad av Hitler och vad siktar han på?

Vem är han?

  • Mika Matias Ranta, 29
  • Har grundat gatupatrullrörelsen Soldiers of Odin
  • långtradarchaufför, före detta tävlingsboxare
  • född i Sverige, bor i Kemi
  • hustru och 3-årig son från tidigare äktenskap

Det var första gången som Mika Ranta fick på käften.

Eleverna i första klass leker "mannen på täppan". Året är 1993, mitt i den mörka årstiden, mitt i den ekonomiska depressionen i Kemi. Massor av människor har sagts upp vid fabrikerna i Veitsiluoto.

Kvar på toppen av snöhögen finns Mika som skuffat ner alla sina klasskamrater, tills högstadieeleverna kommer. De slänger ner den nyss sju år fyllda pojken.

Senare ger han själv ganska många gånger, ganska många personer på käften.

- Jag ångrar att jag har gjort dumheter, säger Ranta.

Mika Ranta talar med en dialekt som är typisk för trakten och han svarar artigt. Rösten är pojkaktig och motsvarar inte uppfattningen om en krigare som skriker ut skymford. Ansikte mot ansikte verkar han lugn, rentav blyg.

- Då man skriver blir man lätt irriterad, säger han.

Soldiers of Odin-männen i sina svarta jackor väcker rädsla hos många finländare. De säger sig skydda finländarna mot invandrare, men enligt polisen behövs den här typen av verksamhet inte.

Det nya varumärket från Kemi, förkortad S.O.O., syns på munkjackors rygg och har på några månader spritts till flera länder. Enstaka anhängare finns rent av i Australien.

Man vet inte mycket om gruppens intentioner, annat än att många Odin-medlemmar har dömts för brott och att grundaren är medlem i den högerextremistiska rörelsen Suomen Vastarintaliike, finsk motståndsrörelse. De säger sig bara vara en grupp som patrullerar gator, utan rasistiska eller nynazistiska målsättningar.

Första intervjun någonsin

Vem är mannen bakom gruppen, Mika Ranta, och vad ämnar hans “klubb” göra? Ranta själv använder systematiskt benämningen klubb.

Mika Ranta har, i likhet med andra medlemmar i Soldiers of Odin, inte gett några intervjuer. Det har gjorts en hel del artiklar och inslag om dem, där de själva vägrat medverka. Men nu ställer Ranta upp för en intervju, av en eller annan anledning, trots att hans Odin-kamrater har avrått från det.

När Ranta tar bladet från munnen, har han mycket att säga. Han räknar upp sina brott och misslyckanden. Själv kallar han dem för dumheter.

Han säger att han mest skäms över att den skolmobbade själv blev skolmobbare. På nätet händer det att man i upprört tillstånd uppviglar till hat mot människor, något som han säger sig ångra varje dag. Var det fiffigt att göra så där?

Förra sommaren gjorde han sig skyldig till något ännu allvarligare och snart kan det bli aktuellt att sitta inne för det.

Mika Ranta med en vikingatatuering på underarmen.
Bildtext Ranta med en vikingatatuering på underarmen
Bild: Yle / Kristiina Lehto

Ranta är långtradarchaufför. Han kör från Kemi till Hangö eller Nordsjö hamn. Söderut transporterar han för det mesta kartongrullar från massafabriken, norrut blir det plankor, gårdssten och post.

Ibland vistas han några dagar i en långtradarparkering, än här och än där. Då tittar han på Terminator-filmer på Netflix. Tidsresor och allt övernaturligt intresserar honom. Det kan hända att klubbmedlemmar, det vill säga medlemmar i Soldiers of Odin, kommer på besök.

Ranta tycker att det är ironiskt att han, gatupatrullernas grundare, kör så ofta genom Finland att han inte hinner delta i patrullerna.

Han är bara 29 år, och har hela sitt liv arbetat på olika håll - som murare i Esbo, renoverat fartyg i Norge, arbetat på en kalkfabrik i Torneå, och till och med arbetat på gruvan i Talvivaara. Där var han montör i några månader, tillverkade transportremmar för sten.

Ett och ett halvt år har Ranta hållit på med sitt drömyrke, i sin pappas fotspår, bakom ratten på en långtradare.

- När man kör ensam måste man vara du med sina tankar, säger Ranta. Man tänker på samlevnadsfrågor, tyngdlyftning, ibland även på krig.

I lastbilshytten föddes också tanken på Soldiers of Odin.

Slagsmål och hämnd

“Du duger inte till nånting din korta jävel.” Det är ord som alltid gjort Ranta rasande. Först kommer irritationen, sedan övermodet och behovet av att hävda sig.

Jag var ju lill-Mika! Jag var väldigt liten till växten, förklarar Mika.

Rantas syster berättar att folk i Kemi än i denna dag kan fråga henne: Är du lill-Mikas syster?

Mika är känd i Kemi, har alltid gått sin egen väg, säger storasyster Carita Ranta.

Skolåren var fulla av våld. Ranta gick i observationsklass under hela grundskolan.

Högstadiepojkarna gav mig stryk efter noter. En sparkade, de övriga höll fast i händer och fötter. En gång i omklädningsrummet slog en av dem mig med en planka i sidan.

I något skede började Ranta ge stryk. Sin första dom fick han som 15-åring för misshandel. I det skedet hade socialmyndigheterna redan i några års tid haft ögonen på honom.

Många av dem som slog Ranta är numera döda, på grund av droger, frontalkrock med långtradare eller självmord med skjutvapen. Av gänget i pilotjackor är Ranta den enda som arbetar.

Han har hämnats på många av dem som mobbade honom.

- Ännu som vuxen har jag visat för några - att kommer ni ihåg. Det vill säga jag har gett dem stryk, säger Mika Ranta.

Några av de tidigare mobbarna finns rent av i Soldiers of Odin.

I släkten fanns en tävlingsboxare som tog OS-silver, Reima Virtanen, pappa till en småkusin. Också han var kortväxt, och hade sprungit undan mobbare.

OS-hjälten blev lill-Mikas idol. I lågstadiet bestämde sig den spinkiga pojken för att komma i form och han började boxas.

Ranta säger att träningen höll honom borta från dåligheter. Skräpmaten och det dåliga sällskapet föll bort och livet fylldes av löpträning och protein-intag i form av broiler.

När han sedan förlorade en match trots att han tränat som bara den fick boxningen vara. Han sökte sig till de gamla kompisarna och började göra dumheter; dricka sprit och begå brott.

I sju års tid, fram till militärtjänsten, fortsatte han än att boxas, än att hänga med kompisarna.

Armén innebar en förändring

Under beväringstiden läste han sin första bok, en biografi över Lauri Törni. Törni var en omstridd yrkessoldat som stred både i Finlands och i SS-Tysklands och USA:s försvarsmakt.

Armén ändrade Mika Rantas livsriktning.

Rantas utbildning till militärpolis fick ett abrupt slut då armén fick ta del av hans brottsregister. Det var en väldig besvikelse för den då 19-årige Ranta.

Han hade velat bli väktare och hade drömt om ett jobb som riktig polis, i stil med den person som utbildat honom och andra rekryter i hur man patrullerar.

Han tröstade sig med munkar och tyngdlyftning. Lill-Mika gick upp 20 kilo på ett halvt år.

- Den som lyfte tyngder på gymmet slapp göra skitgöra. Det var jobbigt för en sådan person som jag att lyda order i militären. Ett år äldre killar skrek åt en med röda ansikten.

I militären blev Mika Ranta också intresserad av förlorarnas historia.

För första gången i sitt liv började han läsa. När de andra åt munkar satt Ranta vid soldathemmets dator och skrev sökord på Google: Hitler, Stalin, Churchill.

På nätet hittade han sidan kansallissosialismi.org. Ranta började sluka texter på finska, eftersom han inte just hade lärt sig engelska. Engelska hade han snappat upp närmast genom datorspelet Counter-Strike.

Ju mer han läste, desto mer började han ifrågasätta Förintelsen, och desto mer karismatisk började Hitler te sig i Rantas ögon.

Enligt historieskrivningen dödades cirka sex miljoner judar under andra världskriget, män, kvinnor och barn, i koncentrationsläger, förföljelser och massmord. Judeutrotningen ses som en så allvarlig sak att det i många länder är ett brott att förneka den.

Enligt Mika Rantas version, det vill säga kansallissosialismi.org-sidans version, saknas det ordentliga bevis för Förintelsen. Ranta vill inte tro att judar systematiskt skulle ha dödats, utan de har enligt hans föreställning dött av andra orsaker.

"Nationalsocialist, men ingen nynazist"

Det är april 2016. Vi är på långtradarterminalen i Böle.

Ranta visar sina tatueringar. Det finns en hök med swastika, slogan med de 14 orden, symboler för den vita rasen. Sin son har han gett namnet Aatu (finskt smeknamn för Adolf Hitler), visserligen enligt Ranta i enlighet med dåvarande hustruns vilja.

Mika Ranta, är du nynazist?

Inte egentligen, säger han.

Vad i så fall?

Nationalsocialist.

I allmänhet anses de här två vara samma sak, men Mika Ranta ser nynazisten som en person som häver i sig öl och misshandlar utlänningar.

Han hävdar att den äkta nationalsocialismen inte är våldsam. Ranta godkänner våld bara som självförsvar.

Ranta säger sig beundra laestadianerna med sina många barn eftersom de är Finlands hopp.

De vita är en försvinnande ras i världen. Det vore bra om finländarna förökade sig mer. Svarta får också föröka sig, men mindre än vi, förklarar han.

Varje ras har rätt att leva i den här världen. Det är inte acceptabelt att bidra till att en annan kultur försvinner.

Extremhöger

Enligt Inrikesministeriets rapport om våldsam extremism är Mika Ranta ett typexempel på en person som hamnat i extremhögerkretsar: Uppvuxen i en otrygg miljö, en osäker ung person som begått brott och använt rusmedel. En person som känner sig stärkt av en svartvit världsbild.

Som 20-åring började han leta efter personer med samma ideologi och fann dem inom ramen för Suomen Vastarintaliike, finska motståndsrörelsen SVL.

SVL är enligt myndigheterna en revolutionär och militant grupp som framställer sig som en försvarare av fäderneslandet och av det finska kulturarvet. Dess mål är en nationalsocialistisk stat.

- Jag har aldrig tänkt att Finland borde bli en nationalsocialistisk stat. Om det hände skulle jag inte ta illa upp, men jag tror inte att det blir av, säger Ranta.

Mika Ranta säger att hans kopplingar till SVL har missförståtts, men han har inte aktivt korrigerat missuppfattningarna. Han säger att han inte varit en aktiv medlem, utan en stödmedlem som inte ens träffade SVL-medlemmarna då. Yle har frågat om SVL kan bekräfta det här, men de har vägrat kommentera frågan.

Ranta säger att han hösten 2015, efter nio år som stödmedlem, tänkte bli aktiv i SVL. Han besökte deras högkvarter i Uleåborg, men lät bli att aktivera sig efter att ha fått sin idé om Odin. Han säger sig ha lämnat sitt medlemskap i SVL, men inte världsåskådningen.

I september arrangerade han en demonstration i Kemi i protest mot okontrollerad invandring. Klubben växte fram ur dem som arrangerade demonstrationen.

Han säger sig tala med motståndsrörelsen, men det finns inget samarbete mellan dem och Soldiers of Odin.

Han säger att många i Soldiers of Odin är missnöjda med hans nazibeundran. Det har förekommit gräl om det här.

- Hittills har vi kunnat komma överens. Vi är en gatupatrull. Vi vill hålla det okomplicerat. Som privatperson får man göra vad man vill, men klubben har ingenting med det att göra.

Då medlemmarna röstade om namnet på patrullen fick Rantas förslag flest röster. Ranta beundrar vikingatiden och han kom att tänka vikingaguden Odin.

Medlemmarna i Kemi började fråga på nätet om det finns intresse för rörelsen på andra ställen.

Det hela sker virtuellt. Någon kontaktar Kemi och frågar om man kan grunda en lokal Facebook-sida. Om personen accepteras grundar Ranta eller någon annan i Kemi sidan och gruppen börjar skaffa Facebook-medlemmar.

Varje dag kollar Ranta på Facebook till vilka länder rörelsen har spritts.

- Det är otroligt. Jag får feedback att jag är en otrolig person och blir historisk, säger han.

Yle avslöjade i mars att ledarna i Soldiers of Odin poserade i sin hemliga Facebook-grupp med vapen och nazihälsningar. Mika Ranta säger att artikeln väckte debatt, men utan att påverka verksamheten. Han säger att folk borde förstå att det finns humor med i det hela.

Soldiers of Odin tänker inte ge sin i politiken, men privatpersonen Mika Ranta tänker göra det, som medlem i Finskdemokraterna. Klubbmedlemmen Olavi Mäenpää leder den ännu oregistrerade, invandrarkritiska gruppen.

Härjade på en bar

Ranta siktar på kommunalvalet om ett år. För ett år sedan ställde han upp i riksdagsvalet för Självständighetspartiet IPU.

Efter åtta år utan rättspåföljder inträffade midsommaren 2015 vad Ranta kallar ett bakslag. Ranta härjade på en bar. Han säger att det förelåg ett missförstånd att hans hustru hade blivit slagen. Ett av offren fick en ny käke av titan och ett annat fick enligt Ranta krosskador.

Rättegångshandlingarna är ännu inte offentliga, men Ranta säger att parterna, gamla bekanta, har kommit överens. Åklagaren var av annan åsikt och domslut i frågan väntas snart, i slutet av den här månaden.

Ranta tror att det blir ett ovillkorligt fängelsestraff, för första gången. Tidigare har det blivit böter och villkorligt för fyra fall av misshandel och två fall av innehav av eggvapen och ett fall av olaga hot och ärekränkning.

Det här är en översatt och förkortad version av Yle Uutisets artikel skriven av Sara Rigatelli.

Vad är Soldiers of Odin?

  • Soldiers of Odin är enligt egen utsago en invandringskritisk grupp som patrullerar gator som “polisens ögon och öron”. Den förnekar att den skulle vara en rasistisk, nationalsocialistisk eller kriminell grupp.
  • Verksamheten har enligt gruppen spritts till 27 orter i Finland och 17 orter utomlands. Stödgrupper finns bland annat i Sverige och Danmark.
  • Soldiers of Odin inledde sin verksamhet i oktober 2015 i Kemi. I februari registrerade den sig som en officiellt förening vars mål är att “upprätthålla en säkerhetskultur”. Föreningens ordförande är Mika Ranta.