Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Trygghetslarm ur funktion i Raseborg: Sonera visste om felet men informerade inte

Från 2016
Uppdaterad 06.05.2016 21:59.
Trygghetstelefoner i Raseborg.
Bildtext Personer med ett trygghetslarm ska omedelbart få hjälp om de trygger på knappen på armbandet runt handleden.
Bild: Yle/Sofia Ekblom

Soneras fasta telefonlinjer har sedan i måndags inte fungerat i delar av Raseborg. Det har lett till att de trygghetslarm som en del äldre har inte heller har fungerat och en äldre kvinna fick inte hjälp då hon föll.

På måndag uppstod ett fel i överföringstekniken i Soneras nät för 130 hushåll i Tenalatrakten. Det ledde till att de fasta telefonlinjerna inte fungerade i delar av Tenala, Skuru, Antskog och Bromarv.

Många äldre personer i regionen har inte annat än fasta telefoner. På fredagen började irritationen välla över hos invånare som tog kontakt med Yle Västnyland eftersom de inte fått någon information om läget.

En bordstelefon.
Bild: Yle

En av dem som har en fast telefon är Kerstin Fris mamma. Kerstin har sedan måndagen inte kunnat nå mamman per telefon eftersom hon inte har mobiltelefon.

- Från och med måndag kväll har jag försökt ringa min mamma. Det bara säger "numret kan inte nås för tillfället". Det här har det sagt alla dagar sedan dess.

Hon har åkt hem till mamman men också kollat att allt är bra via grannar och andra kontakter.

Sonera har reparerat fel sedan måndagen

Yle Västnyland reder ut Soneraproblemen på fredagen (6.5) och kontaktar Sonera första gången vid 11-tiden. Då visar det sig att felet uppstått fem dagar tidigare, vid 14-tiden på måndagen och Sonera säger sig ha försökt reparera felet sedan dess, men att det är komplicerat.

Det visar sig att företaget under fredag förmiddag fått förbindelserna reparerade till 30 hushåll. 100 är fortfarande utan hjälp.

Information på webbsidorna

Kerstins mamma har inte fått något meddelande alls och hon tycker att man från Soneras sida borde informera om att telefonerna inte fungerar.

- Jag tycker inte Sonera skött sig. Det här är en lång tid. Jag tycker det är tråkigt att inte telefonbolaget ser till att informationen går ut, till exempel i etern.

Sonera
Bild: Yle/Katja Mättö

På Sonera hänvisar man till webbsidorna.

- Då det är fel någonstans så informerar vi på våra webbsidor, under rubriken felanmälningar. Vi önskar också att kunderna gör felanmälningar så att vi kan reda ut problemen, säger informatör Mira Kettunen på Sonera.

Två redaktörer försöker under dagens lopp hitta informationen om felet på Soneras sidor, men utan resultat. Sidorna med felanmälningar finns dessutom enbart på finska.

Så hur ska då äldre personer som inte har dator kunna läsa dem?

- Det är svårt om man bara har en fast telefon. En mobil förbindelse skulle avhjälpa problemet, säger Kettunen.

Kerstin anser inte att det är okej att meddela endast via nätet.

- Det enda meddelande som nyligen kommit från Sonera är att avgifterna höjts från och med maj.

Kerstins syster har under veckan försökt kontakta Sonera för att berätta om problemen. Hon konstaterar att det var mycket invecklat att göra en felanmälan.

- Den information jag hittade på nätet var en konstig karta som jag inte förstod mig på. Den visade ett avbrott som skulle sluta tisdag 3 maj klockan 19.

Trygghetslarmet slutade fungera – modern hittades på golvet

En annan anhörig, som vill vara anonym, berättar också om sin mor som har ett trygghetslarm kopplat till sin telefon. Då telefonlinjen inte fungerar så fungerar inte heller larmet.

Modern, som är över 90 år, har inte använt larmet innan den här veckan.

Men klockan sex på onsdag morgon föll hon omkull och kunde inte ta sig upp. Hon tryckte då på larmknappen på armbandet, men inget hände.

Då larmet går ska personal inom kort ta kontakt med personen eller ta sig till platsen för att kontrollera vad som hänt.

Trygghetstelefonen kan larma dygnet runt
Bildtext Trygghetslarmet är kopplat till den telefon som finns i hemmet.
Bild: Yle/Carmela Walder

Men inget larm gick fram eftersom telefonlinjerna inte fungerade. Modern låg på golvet i två timmar.

- Tur att det inte hände till exempel på kvällen utan endast ett par timmar innan hon fick besök. Annars skulle hon ha legat på golvet hela natten, säger moderns anhöriga.

På fredag morgon gick det ännu inte att ringa modern.

Staden: Allvarlig situation

Vi ringer upp Raseborgs äldreservicechef Kirsi Ala-Jaakkola för att kolla om hon känner till att trygghetslarmen inte fungerar. Trots att problemen pågått i fem dagar så fick hon kännedom om saken först då Yle Västnyland ringer.

- Vi har inte hört något från telefonbolaget. Det är förvånande, en allvarlig situation då det påverkar personer med en trygghetstelefon. De kan inte kalla på hjälp på något annat sätt.

Kirsi Ala-Jaakkola är chef för omsorgstjänster i Raseborg.
Bildtext Äldreservicechef Kirsi Ala-Jaakkola vill att staden nu diskuterar med Sonera.
Bild: Yle/Monica Slotte

Hon skulle ha önskat att Sonera tagit kontakt genast.

- Många personer har varit i fara eftersom det funnits risk för att det skulle gå illa då de inte kunnat kalla på hjälp.

Ala-Jaakkola anser att staden nu bör diskutera vidare med Sonera om det som hänt och också göra en reklamation.

Allt reparerat på fredag kväll

Vid 16-tiden på fredagen meddelar Sonera att en del av felen reparerats och att endast 26 hushåll nu är utan fungerande telefonlinjer. Alla reparationsarbeten ska vara färdiga vid 20-tiden på fredag kväll.

Vid samma tider kommer ett samtal till redaktionen. Det är den anhöriga till modern som fallit.

- Telefonen fungerar igen! Mitt i allt gick det så snabbt, konstaterar hon.

Hon berättar också att modern efter omständigheterna mår bra.

- Men hon var väldigt uppskärrad dagen efter att det hände.

På Sonera beklagar man det skedda.

- Framöver tar vi det här i beaktande. Vi ska se över och utveckla våra system om hur vi ger information till de kunder som endast har fasta telefonförbindelser, säger Mira Kettunen.

Hon bekräftar också det som Yle Västnylands redaktörer erfor. Det fanns aldrig någon information på Soneras sidor om telefonproblemen i Tenalaområdet.

- I det här fallet fanns det inget felmeddelande och det ber vi om ursäkt för, säger Mira Kettunen.

Staden överväger nu att lägga in ett simkort i trygghetstelefonerna som gör att de fungerar oberoende av den fasta telefonlinjen. Så vågar man framöver lita på trygghetslarmen?

- Det vågar man nog. Trygghetstelefonerna är överlag ett bra hjälpmedel för dem som är ensamma, de kan ha det tryggare, säger Kirsi Ala-Jaakkola.