De Eurovisa ger poäng till ”The big five”
I det sista avsnittet av De Eurovisa ska de länder som automatiskt är i final samt värdlandet Sverige få ris och ros. Gäster är Marika Krook och David Lindström.
I det femte avsnittet av De Eurovisa ska panelen ge poäng till de sista bidragen som finns kvar från den andra semifinalen, nämligen Bulgarien och Rumänien. Också värdlandet Sverige och ”The big five”, de fem länder som automatiskt är i final ska betygsättas. Länderna är Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien.
Efter att De Eurovisa redan spelats in har Rumänien tvingats lämna tävlingen på grund av det rumänska tv-bolagets obetalda räkningar till EBU.
Gäster i det sista avsnittet är sångaren och skådespelaren Marika Krook som representerade Finland i Eurovisionen år 1998 då Edea uppträdde med Aava, och Eurovisionsreportern och -experten David Lindström.
Carola var Marika Krooks idol
För Marika Krook öppnade sig Eurovisionsvärlden genom Carola och Främling.
- Carola var en av de första barnstjärnorna som jag minns. Jag hade själv precis börjat sjunga och uppträda och då iakttar man barnstjärnor på ett helt annat sätt.
Många år senare träffade Marika Krook Carola och de har till och med stått på samma scen, något som Marika Krook beskriver som fantastiskt. Lilla, blyga Carola Häggkvist strålar av energi på scenen.

Marika Krook berättar i programmet att hon upplevde sin egen medverkan i Eurovisionen som väldigt traumatiskt.
- Jag minns inte mycket av det. Jag skulle vilja delta på nytt för att den här gången kunna njuta av att vara med, berättar hon.
De senaste åren har Marika Krook inte följt med Eurovisionen så värst mycket eftersom hon inte är intresserad av tävlingar. Men hon gillar Eurovisionen eftersom den förenar européerna. Musik och konst är ett bra sätt att förena länder.
- Jag råkade se det året som svenska Loreen vann. Låten, hela hon och konceptet var suveräna. Hon var äkta, hon försökte inte göra en Eurovisionslåt, därför fungerade den. Norge försöker göra samma sak i år med Agnete men det fungerar inte. I år ser man att väldigt många försöker härma Måns Zelmerlöw.
”Eurovisionen är stort på Åland”
David Lindström säger att han blev såld på Eurovisionen 1974 då Abba vann. Efter det satt han varje år och tittade på tävlingen med en bandspelare.
- Det var på den tiden då man tryckte på två knappar för att den skulle börja banda. Jag bandade ljudet från tv:n och mamma och pappa måste vara tysta genom hela sändningen.
Första gången David Lindström var på plats under en Eurovisionstävling var i Oslo 1996, då gjorde han radio för Yle. De senaste tolv åren har han rapporterat från Eurovisionen för Nya Åland.
- Eurovisionen är stort också på Åland, lika stort som i Sverige, säger Lindström.
David Lindström säger att mycket har förändrats sedan han för tjugo år sedan första gången var på plats då Eurovisionen arrangerades. Då var det bara ett litet antal journalister som var på plats och umgicks och festade med artisterna. I dagens läger är det 2 000 personer som är ackrediterade som press.
- Det är webben som förändrat på det hela. Nu finns det så många webbsidor, och dessutom har intresset för tävlingen vuxit. Det finns många nya fans.
Tre frågor till gästerna
Vad är det bästa med Eurovisionen?
Marika: Eurovisionen är ett ställe där man kan få ut sitt budskap. Allt från politik till sexuella minoriteter kan få synlighet. Conchita Wurst fick oss att ifrågasätta könsidentitet, det var bra.
David: Det är svårt att sätta fingret på, men jag tycker det är roligt när det kommer låtar från olika länder. Jag tycker också om statistik, poänggivningen och spänningen i att det är direktsändning. Och det är roligt att prata med andra om hur de tror att det ska gå för de olika bidragen.
Om du nu skulle uppträda i Eurovisionen, ett hurudant nummer skulle du vilja göra?
Marika: Jag skulle gå åt Adele-hållet. En äkta låt som kommer från hjärtat, där min sångröst kommer fram. En låt som inte är skriven för Eurovisionen.
Om du nu skulle få planera det perfekta Eurovisionsuppträdande, vad borde det numret ha?
David: Det där är svårt. Det bästa är när man blir överraskad. När någon inte följer en trend, utan skapar en trend.
Saknar du ännu något i Eurovisionen?
Marika: Jag förstår inte varför det inte finns Adele-kopior med i årets Eurovision! Eller varför vi inte sett en gosskör på scenen? Och så kunde det synas lite mer av ländernas egen kultur.
David: Jag tycker länderna skulle få ha mera nationell särprägel på låtarna. Jag blev ledsen i år då Kroatien kom tillbaka och har gått med i trenden att man tar något som låter svenskt och Spotify. Som liten gillade jag just det att musiken lät olika från olika länder. De olika språken var en del av charmen.
De Eurovisa-avsnittet med Marika Krook och David Lindström som gäster sänds på Yle Fem lördagen den 7 maj klockan 21.00. Programmet hittas också på Yle Arenan och kan ses globalt.
Blev du nyfiken på programmet? Vill du se mera? Alla fem avsnitt finns redan på Yle Arenan.

På sociala medier får man gärna prata om programmet med hashtaggen #DeEurovisa.
Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa