Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ulla-Maj Wideroos: Äckelkänslorna som inbrottet gav är värst

Från 2016
Uppdaterad 08.05.2016 12:23.
Privat bild från inbrottet i sommarstugan.
Bildtext Privat bild från inbrottet i sommarstugan.
Bild: Privat

Just som Ulla-Maj och Ben Wideroos i Närpes inlett villasäsongen i påskas möttes de av det vi helst inte vill se när vi kommer till stugan: De hade haft inbrott och allt var en enda röra.

- Långfredagen var en tråkig dag. Vi var borta från stugan i några timmar, och över natten. Någon hade hittat reservnyckeln som vi gömt i uthuset. Där var nog flera personer för de stal till exempel en traktorgräsklippare, verktyg som min man hade här och porslin, säger Ulla Maj Wideroos.

När Ulla-Maj Wideroos' make Ben Wideroos följande dag kom till stugan möttes han av en enda röra.

- Han låste upp med sin egen nyckel och gick in. Allt var utrivet och slängt på golvet. De har inte slagit sönder något, om man nu ska hitta något positivt, men rört upp allting, säger Ulla-Maj Wideroos.

Hon berättar att de tömt ut innehållet i vedkorgen och strumpkorgen och letat igenom papper, mappar och sagoböcker.

- Sedan såg jag reservnyckeln som låg på dörrmattan, som om de ville visa oss att de hittat den.

Ulla-Maj Wideroos
Bildtext Ulla-Maj Wideroos
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Tjuvar med exklusiv smak

Ulla-Maj Wideroos säger att det inte handlade om några "första resans" gärningsmän. Hon är övertygad om att de visste vad de gjorde och hade en viss smak för det exklusiva.

- När jag var minister samlade jag på Villeroy & Boch-tallrikar som jag köpte i Luxemburg. Dem hade jag längst ner i ett skåp. Ovanpå fanns annat porslin. Just de tio Villeroy-tallrikarna är stulna, medan Ararbia-porslinet som låg ovanpå dem inte dög, säger Wideroos.

Tv:n var de heller inte intresserade av.

-De kanske inte får så mycket pengar för den, funderar Wideroos.

Dåligt gömd nyckel

Vid påsktiden var Wideroos' de enda som hade inlett villasäsongen i grannskapet. Men också villagrannarna hade haft besök.

- De hade inte nycklarna till stugorna och hade inte varit inne hos dem, men de har klippt upp låset till deras uthus. Uppenbart hade de sökt nycklar även hos dem. Men inte hittat. Vi hade otur då vi gömt nyckeln för dåligt. Man ska sätta den på ett sådant ställe som är fullständigt ologiskt.

Ulla-Maj Wideroos säger att alla som råkar ut för motsvarande ska ringa polisen, oberoende av om de har någon möjlighet att få tillbaka ägodelarna eller inte.

- Polisen avgör sedan vad som ska göras. Polisen gjorde ett bra arbete här. De tog DNA-tester och sökte bilspår.

Känslor av äckel

Den materiella förlusten efter inbrottet blev ungefär 5000 euro. Det mest värdefulla, förutom Villeroy-tallrikarna, var traktorgräsklipparen och ett par golfbagar. Men det är inte det materiella som gör mest ont.

- Sådant kan vi ju skaffa på nytt. Nej, det är nog äckelkänslorna, att någon rört mina grejer, som är värst, säger Wideroos.

För Ulla-Maj Wideroos blev det viktigt att putsa allt sedan polisen var klar med sin undersökning på platsen.

- Jag har torkat alla pennor, böcker, mappar, bokpärmar, linjaler... Sedan anlitade vi en städfirma som städade upp allt. Vi bytte lås också. Vi vidtog åtgärder som vi aldrig trodde vi skulle behöva göra, säger Ulla-Maj Wideroos.

Sådde frö av otrygghet

Händelsen satte också ett spår av otrygghet hos henne.

- Jag har blivit ett kontrollfreak. Numera gör jag alltid ett svep med blicken för att känna efter om allt verkar normalt.

Hon gör det även om hon känner att sannolikheten att tjuvarna ska komma igen är ganska liten.

Till Österbottens polisinrättning har inte kommit sådan mängd anmälningar om villainbrott att polisen kan säga om det skulle röra sig om en liga.

Det är först när folk börjar åka ut till stugan som eventuella inbrott uppdagas.

- Inbrotten kan ha skett långt tidigare, men anmälningarna brukar komma i en klunga när folk åker till villan. Kommer det in uppemot 30 anmälningar kan man börja misstänka att det är fråga om samma personer som ligger bakom, säger Mikael Appel på Österbottens polisinrättning.