Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Lejonen mot bottenlaget som inte kan flyttas ner

Från 2016
Uppdaterad 08.05.2016 15:32.
Finländska spelare tar det lugnt.
Bildtext Tyskland blir en munsbit för Finland, tror Toffe Herberts.
Bild: All Over Press

En behaglig uppgift väntar Lejonen i VM:s andra match. Tyskland har inte tagit sig till kvartsfinal sen 2011 och borde kämpa mot nedflyttning också i år. Men som värdland för nästa VM går tyskarna säkra.

Finland–Tyskland

S:t Petersburg kl. 16.15.

Följ med och delta i chatten på Yle Sportens webbplats från klockan 15.45.

Finlands förutsättningar:

De två sista perioderna av VM-premiären var inget annat än briljanta. Inte ens perfektionisten Kari Jalonen hittade något fel utan lyfte förutom spelmässiga detaljer också fram lejonens hunger och vilja att inleda turneringen på rätt sätt.

En helnöjd tränare gör inga ändringar i uppställningen och hoppas att Finland också på isen fortsätter som förr. Ingenting talar heller för något annat, truppen utstrålar självförtroende, harmoni och spelglädje.

Tysklands förutsättningar:

Med placeringarna 10, 14, 9 och 12 i de fyra senaste VM-turneringarna och U20-landslaget kvar i B-VM mår tysk landslagshockey inte särskilt bra.

18 av 22 spelare i truppen spelar i den tyska DEL-ligan och normalt borde Tyskland kämpa för att undvika nedflyttning. Men eftersom VM nästa år är ett samarrangemang mellan Köln och Paris kan varken Tyskland eller Frankrike åka ur i år utan är garanterade en fortsättning i A-VM.

Tyskland inledde med att i går förlora med 2–3 efter straffar mot just Frankrike, ett resultat som också gör att drömmarna om en kvartsfinalplats känns avlägsna. Finland kommer alltså att ställas mot ett både besviket och tröttkört lag, som tvingas ut på isen på nytt bara 21 timmar efter öppningsförlusten.

Se upp för:

Leon Draisaitl.

Den tyska hockeyns överlägset största talang, gick som tredje spelare i NHL-draften 2014. 20-åringen plockade över 50 poäng för Edmonton Oilers i år.

En smart center som ändå inte antecknades i poängprotokollet mot Frankrike och misslyckades i straffläggningen.

Christian Ehrhoff.

33-åringen har totalt över 850 NHL-matcher på kontot men har varit på nedgång de senaste åren. Skickades rentav till AHL av Los Angeles innan han trejdades till Chicago, men där blev det bara åtta matcher och ingen istid i slutspelet.

Istiden blir desto större i landslaget, spelade massiva 29 minuter i premiären.

Inbördes matcher:

Finland har i VM mött Tyskland sju gånger sen millennieskiftet utan att förlora. En av gångerna har lejonen inte vunnit, i VM 2003 blev det i Helsingforsarenan oavgjort 2–2 i en betydelselös gruppmatch. Kvällen efter tappade Finland 5–1 till 5–6 i kvartsfinalen mot Sverige.

Senaste VM-matchen mellan länderna spelades 2014 i Minsk. Finland vann med 4–0 efter mål av Petri Kontiola, Jarkko Immonen, Olli Palola och Leo Komarov.

Visste du att:

Tyskland coachas i detta VM av tidigare NHL-stjärnan Marco Sturm, som gör sin första säsong som chefstränare.

Valet var ifrågasatt eftersom Sturm saknar tränarerfarenhet. Föreställ er att Teemu Selänne i dag skulle väljas till chefstränare för Finland.

Finlands laguppställning:

Leo Komarov – Jarno Koskiranta – Mika Pyörälä
Mikael Granlund – Mikko Koivu – Sebastian Aho
Jussi Jokinen – Aleksander Barkov – Patrik Laine
Antti Pihlström – Tomi Sallinen – Teemu Pulkkinen

Lasse Kukkonen – Atte Ohtamaa
Topi Jaakola – Juuso Hietanen
Esa Lindell – Ville Pokka
Anssi Salmela

Mikko Koskinen

Herberts tips:

Tyskland kommer att satsa på försvar och försöka hålla siffrorna nere. Det är ändå svårt att tro att Finlands offensiv skulle stoppas.

Räkna med ett halvdussin lejonmål i dag också. 6–1.

Diskussion om artikeln