Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Juncker: Grekland har "i princip" nått målen

Från 2016
Uppdaterad 08.05.2016 11:35.
Greklands premiärminister Alexis Tsipras och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker inför kommissionens möte i Bryssel den 17 februari.
Bildtext Greklands premiärminister Alexis Tsipras och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker inför kommissionens möte i Bryssel den 17 februari.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Grekland har "i princip" nått målen för det reformprogram som fordringsägarna krävt och EU kommer att börja diskutera möjliga skuldlättnader för Grekland. Det säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker till tyska medier.

- Vi är nu vid vår första översyn av programmet och målen har i princip uppnåtts, säger Juncker till tyska tidningar.

Eurogruppen samlas till ett möte i Bryssel på måndagen där man ska gå igenom en översyn av de reformer som Greklands fordringsägare har krävt.

Men mötet kommer också att diskutera möjliga skuldlättnader för Grekland. Internationella valutafonden (IMF) har länge krävt att Eurozonen går med på skuldlättnader för Grekland, eftersom låneprogrammet annars är ohållbart.

Finland tillhör de länder som motsatt sig skuldlättnader.

Aten hoppas att få tillgång till sitt nästa lånepaket på ungefär 85 miljarder euro för att kunna betala av på sin skuld till Europeiska centralbanken i juli.

Fortsatt oenighet om reformer

Det grekiska parlamentet ska på söndagen rösta om ett nytt reformpaket för att gå långivarnas krav till mötes.

Reformerna handlar bland annat om att sänka de högsta pensionerna och höja skatterna för medel- och höginkomsttagare.

Grekiska fackföreningar motsätter sig reformerna och har strejkat och demonstrerat mot dem. Demonstrationerna kommer att fortsätta under söndagen.

Anhängare till det grekiska kommunistpartiet demonstrerade mot nya reformer på lördagen 7.5.2016
Bildtext Anhängare till det grekiska kommunistpartiet demonstrerade mot nya reformer på lördagen
Bild: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Dessutom har EU och IMF olika syn på reformkraven.

Trots att IMF krävt skuldlättnader, har IMF också krävt flera nya reformer och större inbesparingar av Grekland än Eurozonen.

Det reformpaket som den grekiska regeringen nu är beredd att acceptera, skulle medföra inbesparingar på uppskattningsvis 5,4 miljarder euro, medan en del av långivarna kräver ytterligare nedskärningar motsvarande 3,6 miljarder euro.

Enligt Greklands finansminister Euclid Tsakalatos skulle det vara ohållbart och kontraproduktivt och störta Grekland in i en ny, djupare kris.

- Ingen ska tro att en ny grekisk kris som kunde leda till statens sönderfall skulle vara fördelaktig för någon, skriver Tsakalotos i ett brev till Eurogruppen som citeras av nyhetsbyrån AFP.

Diskussion om artikeln