Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tjugonio mammor belönades på mors dag

Från 2016
Uppdaterad 08.05.2016 15:20.
En ros i en vas
Bild: All Over Press

På mors dag premierades premierades 29 mödrar för sin insats som fostrare. Republikens president beviljade Finlands Vita Ros riddartecken av första klass med guldkors till de belönade mammorna.

Utmärkelsen överräcktes vid en ceremoni i Ständerhuset i Helsingfors av omsorgsminister Juha Rehula. Presidentparet hedrade ceremonin med sin närvaro.

Bland mammorna finns både sådana som har uppfostrat egna barn och sådana som har haft adoptivbarn. De har arbetat inom mycket olika yrken men gemensamt med alla är att de har varit aktiva i lokala organisationer och föreningar vid sidan om yrkeslivet.

Den äldsta av de premierade mammorna var verksam redan under kriget medan den yngsta är född på 70-talet. Mödrarna kommer från alla delar av landet, från Enare i norr till Helsingfors i söder och från Österbotten i väster till östgränsen.

Mors dag firades med utmärkelser i Ständerhuset i Helsingfors
Bild: Yle

Utmärkelsen ges åt mödrar som har utmärkt sig som en exemplarisk uppfostrare av barn och unga och som har burit ett solidariskt ansvar och stött familjeliv och föräldraskap.

Kommuner, församlingar, föreningar, samfund och de egna barnen kan ge förslag på mammor som borde belönas. På basen av förslagen ger Social- och hälsovårdsministeriet årligen sitt förslag till vem som borde belönas till riddarordnarna. De första utmärkelserna beviljades år 1946.

Här hittar du en förteckning över de premierade mödrarna. (kort beskrivning på finska)

Diskussion om artikeln