Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbranden i Kanada fortsätter att växa explosionsartat

Från 2016
Bild tagen från ett evakueringsflyg visar omfattningen av skogsbranden i Alberta 8.5.2017
Bildtext Bild tagen från ett evakueringsflyg visar omfattningen av skogsbranden i Alberta 8.5.2017
Bild: EPA/CPL ROD DOUCET / CANADIAN ARMED FORCES

Skogsbranden i Kanada fortsätter att spridas. Inga dödsoffer har rapporterats, men experter säger att branden nu är så stor att den inte kan stoppas av människan. Det behövs hjälp av naturen.

På söndag morgon, finsk tid, meddelade delstatsmyndigheter i Alberta att skogsbranden – eller skogsbränderna – redan hade slukat över 200 000 hektar.

Det gick alltså som man befarade, branden fördubblades i omfattning under lördagen och den kommer att växa hela tiden. Nu hotar den också Albertas granngrannprovins Saskatschewan.

Lågorna är så stora att de enkelt tar sig över vattendrag. Röken och värmen skapar dessutom väderförhållanden som i sin tur genererar åskväder och blixtar som föder nya brandhärdar.

De uppemot 90 000 invånarna i staden Fort McMurray har evakuerats, men en del av dem som först tog sig till evakueringscenter norr om staden måste nu evakueras på nytt till orter söder om staden, eftersom bränderna sprider sig norrut.

Anställda vid oljesandfälten norr om Fort McMurray ombord på ett plan som evakuerar dem söderut
Bildtext Anställda vid oljesandfälten norr om Fort McMurray ombord på ett plan som evakuerar dem söderut.
Bild: EPA/Corporal Rod Doucet / CANADIAN ARMED FORCES

Cheryl Cole har evakuerats från Fort McMurray till en idrottshall och hon följer med nyheterna och gråter dygnet runt, säger hon.

- Kommer vi att ha några hem att återvända till. Några jobb. Pengar? Var ska vi leva, snyftar Cole, men hon tillägger att de människor som hjälpt henne och hennes familj har varit fantastiska.

Nu behövs hjälp av naturen

Enligt myndigheter kan det ta månader innan bränderna är helt släckta och glöden från dem brunnit ut.

Experter menar att den kanadensiska branden nu är så stor att den egentligen inte går att släcka längre, frånsett hur många brandmän som arbetar med släckningen. Det säger bland annat Jan Wisén vid den svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, till Sveriges Radio.

- En så här omfattande brand släcker man inte med konventionella metoder. Här måste man få hjälp av naturliga hinder och framför allt av vädret, säger Jan Wisén. Väderförhållandena måste ändra sig.

I brandområdet i Kanada hoppades man på ordentliga regn på söndagen, men de tycks nu utebli.

Enligt nyhetsbyrån Reuters verkar skogsbranden i Kanada bli den kostsammaste naturkatastrofen i landets historia, bland annat på grund av försäkringskostnader och det faktum att ungefär hälften av oljeutvinningen från oljesandfälten i Alberta har stoppats.