Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tårgas och brandbomber i Aten

Från 2016
Uppdaterad 08.05.2016 23:32.
Polis och demonstranter drabbar samman - Spela upp på Arenan

Demonstranter i Grekland drabbade samman med polisen utanför parlamentet i Aten på söndagen. Brandbomber, stolar och träplankor flög mot polisen som svarade med tårgas.

Våldsamheterna avbröt en betydligt fredligare marsch som samlat runt 10 000 demonstranter i Aten. Totalt har uppemot 17 000 människor marscherat i Aten och Thessaloniki under dagen för att demonstrera mot skatte- och pensionsreformerna, enligt grekisk polis.

Fackföreningarnas generalstrejk, som pågår för tredje dagen, har också lamslagit kollektivtrafiken.

Brandbomber under demonstration i Aten.
Bild: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Samtidigt har det grekiska parlamentet förberett sig för att rösta igenom reformprogrammet som landets långivare kräver. Omröstningen kommer högst antagligen att ske sent på söndag kväll.

Under debatten hettade det ändå till mellan regeringspartiet Syriza och högerextrema Gyllene gryning och ett ordkrig om reformerna ledde till en timmes avbrott.

Christos Pappas, ledamot i grekiska Gyllene gryning.
Bildtext En säkerhetsvakt försöker avlägsna Christos Pappas från Gyllene gryning från plenisalen.
Bild: EPA/PANTELIS SAITAS

Yannis Lagos från Gyllene gryning utestängdes senare från debatten för att ha attackerat landets miljöminister Panos Skourletis verbalt.

Gyllene grynings ledamöter Yannis Lagos och Ilias Panagiotaros under en debatt i det grekiska parlamentet.
Bildtext Gyllene grynings ledamöter Yannis Lagos och Ilias Panagiotaros under söndagens debatt.
Bild: PA/PANTELIS SAITAS

Eurogruppen samlas på måndag

På måndag samlas eurogruppen till ett möte i Bryssel för att diskutera det grekiska reformprogrammet och möjliga skuldlättnader.

Internationella valutafonden har länge krävt att eurozonen går med på skuldlättnader för Grekland, eftersom låneprogrammet annars är ohållbart.

Finland tillhör de länder som har motsatt sig skuldavskrivningar men finansminister Alexander Stubb (Saml) säger att man är beredd att diskutera lindringar och att IMF måste vara med i ekvationen.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har tidigare sagt till tyska medier att Grekland ”i princip” har nått målen när det gäller reformkraven.

Diskussion om artikeln