Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spridningen av storbranden i Kanada har mattats av

Från 2016
Satellitbild på skogbränderna i Alberta 9.5.2016
Bildtext Satellitbild på skogbränderna i Alberta 9.5.2016
Bild: EPA/NASA/EARTH OBSERVATORY/JOSHUA STEVENS

Myndigheterna i provinsen Alberta hade befarat att skogsbränderna där skulle fördubblas i omfattning igen på söndagen, men brandmännen fick hjälp av svalare väder och någon regnskur.

Natten till måndagen, finsk tid, täckte bränderna i Alberta en yta på drygt 1 600 kvadratkilometer. Det var mindre än de 1 800 - 2 000 kvadratkilometer som man hade befarat att de skulle spridas till.

Ett litet omslag i väderleken hjälpte upp situationen. Enligt myndigheterna behövs ändå ihållande regn för att spridningen ska kunna stoppas.

Bränderna sprider sig just nu österut, bort från bebodda trakter, men för närvarande ser det inte ut som om de skulle spridas till grannprovinsen Saskatchewan.

Det kan ändå ta månader innan bränderna är helt släckta.

De flesta husen i Fort McMurray står kvar

Över 100 000 människor från staden Fort McMurray och dess omgivning har evakuerats.

Nyhetsbyrån AP citerar lokalpolitikern David Yurdiga som besökte Fort McMurray igår och enligt hans uppskattning har bara ungefär 20 procent av husen i staden brunnit ner.

Det har inte förekommit några rapporter om dödsoffer för bränderna. Åtminstone två personer har omkommit i en trafikolycka under evakueringen.

Det är oklart när de evakuerade invånarna kan återvända till Fort McMurray.

Skogsbranden i Kanada ser ut att bli den mest kostsamma naturkatastrofen i landets historia, bland annat på grund av försäkringskostnader och det faktum att ungefär hälften av oljeutvinningen från oljesandfälten i Alberta har stoppats.