Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Levande bibliotek - lär oss förstå varandra bättre

Från 2016
Uppdaterad 01.06.2016 10:47.
Nina som sitter vid ett bord.
Bildtext Eva-Lisa flyttade till Finland för ett och ett halvt år sedan.
Bild: Yle/Emma Forsblom

På hösten 2015 ordnades ett evenemang som kallas levande bibliotek i Kyrkslätts kommunbibliotek. Invandrare från olika länder kom och berättade sina livshistorier.

Idén med evenemanget var att diskutera om fördomar och på så vis minska dem. Winellska skolans sjundeklassare fick låna en så kallad "bok" och höra dem berätta om sina liv. När böckerna, personerna från de olika länderna, inte var utlånade, intervjuade vi en del av dem.

Eva-Lisa: "I Finland 'small talkar' man inte i butiken"

Eva-Lisas mamma är hemma från Porkala och som liten bodde Eva-Lisa i Finland. Största delen av sitt liv har hon ändå bott i USA.

Eva-Lisa, som flyttade till Finland för ett och ett halvt år sedan, berättade sina åsikter om USA:s fördomar som till exempel att amerikaner är feta, lata och outbildade.

Landet är så stort att Eva-Lisa tycker det vore omöjligt att ingen skulle vara som stereotypierna säger. Man kan alltså inte dra alla över samma kam. Eva-Lisa tror att stereotypierna kommer från medierna, nyheterna och reality-program.

När Eva-Lisa kom till Finland märkte hon att det är ganska isolerat och att det till exempel är alldeles vanligt att gå till skogen för att plocka bär och svampar, något som ingen skulle göra i USA. Hon tycker också att i USA är människorna mer hjälpsamma och i Finland väntar man sig att alla klarar sig på egen hand.

Chris trivs i Finland

Den 41-årige Chris har bott på olika platser i världen, bl.a. i Afrika, i Schweiz och i Tyskland. Chris flyttade för två år sen till Finland eftersom han är gift med en finländare.

Chris berättade sina åsikter om fördomarna som skrivits om Tyskland, eftersom han kommer därifrån. Han konstaterade att det alltid kommer att finnas fördomar, men det är en sak man inte riktigt kan göra något åt. Chris har också hört olika fördomar om Finland, som till exempel att finländare är inåtvända. I hans tycke finns det ändå inte så stora skillnader mellan de olika nordeuropeiska kulturerna.

Chris trivs i Finland. När han jämförde Finland med Belgien, lade han märke till att Finland är ganska kontrollerat. I Belgien i sin tur är det mer kaotiskt, vilket märks till exempel i trafiken.

Chris visar "peace-tecknet".
Bildtext Chris flyttade till Finland för två år sedan.
Bild: Yle/Emma Forsblom

På grund av sitt jobb som konsult har Chris rest mycket. Han kände ändå att det var dags att ändra på sitt liv och det var då han bestämde sig för att flytta till Finland. Som tyskspråkig känner Chris att svenska är lätt. Han läser finska på Medborgarinstitutet och säger att han har anpassat sig bra till Finland. Nu har Chris en egen firma och är fri att göra vad han vill.

Chris tyckte att idén med det levande biblioteket var ganska rolig.

- Det var trevligt att prata och lära oss om varandra och förstå varandra bättre.

Deltagarna i det levande biblioteket tyckte om konceptet och sade att de gärna skulle ställa upp på nytt. En av böckerna, Nina från Ryssland, tyckte att det var ett bra sätt att påverka bland annat barn och unga, som eventuellt inte har så starka fördomar. Hon tyckte också att några av de ryska fördomarna var roliga och harmlösa, men andra kan orsaka dåligt rykte för ett folk.

Nina från Ryssland sitter vid ett bord.
Bildtext Nina säger att man måste jobba hårt för att kunna anpassa sig till livet i ett nytt land.
Bild: Yle/Emma Forsblom

- Det kan vara svårt att anpassa sig till ett nytt land och man måste jobba hårt för det. Om man själv är aktiv och har viljan, kan man ändå vänja sig och leva ett vanligt liv i Finland.

Alma Haavisto, Saga Lindfors och Emma Forsblom, Winellska skolan
Den här texten är skriven av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.

Diskussion om artikeln