Fokus på leverhälsa: Kvinnor ska se upp
Finländare borde bli bättre på att ta hand om sin enda lever - det är budskapet när Njur- och leverförbundet ordnar sin Levervecka 9-14 maj.
Leversjukdomar dödar mest människor i Finland, och då man talar om personer i arbetsför ålder tar leversjukdomar vid sidan av kranskärlssjukdomar livet av flest.
Den vanligaste orsaken till leverdöd är för stor alkoholkonsumtion; 1 500 personer i året dör av det.
- Vi vet att personer i medelåldern - särskilt kvinnor - utgör en stor riskgrupp. Så har vi äldre personer som är vana vid en viss livsstil och som har mer tid i och med pensioneringen, säger förbundets verksamhetsledare Sari Högström.
- Kvinnor är vår verkliga utmaning, en kvinnas lever tål vanligtvis så mycket mindre än en mans, säger Högström.
Alkoholkonsumtionen bland den äldre befolkningen har ökat.
Bland unga har konsumtionen däremot minskat något under de senaste åren.
Sprit, fetma och brist på motion
Överviktiga soffpotatisar som inmundigar alkoholhaltiga drycker lever farligt. Den totala bördan kan bli för stor för levern och den kan kollapsa.
- Vi försöker få folk att bli medvetna om och eventuellt oroliga för sitt eget alkoholbruk. Vi tycker att det är värt att få folk att bli betänksamma så att de vid behov tar upp saken med exempelvis företagshälsovården, säger Högström.
Vad gäller antalet alkoholportioner i veckan är riskgränsen 14 för män och sju för kvinnor; därefter ökar risken för leverskador.
Fettlever är den vanligaste leversjukdomen i vårt land och samtidigt en livsstilssjukdom. Nästan alla som dricker mer än vad riskgränsen föreskriver lider av fettlever i olika stadier.
En fjärdedel av de vuxna - omkring en miljon finländare - beräknas lida av det. Numera påträffas fettlever också hos barn och unga.
Fettlever (steatos) innebär att fetter samlas i leverns celler. Övervikt och alkoholkonsumtion är de främsta orsakerna, men tillståndet kan också orsakas av flera sjukdomar såsom hepatit C och celiaki.
Men också en person med normal kroppsvikt kan drabbas av fettlever.
Ökningen i antalet fettleverfall sker framför allt bland medelålders kvinnor och äldre personer.
Om man fortsätter dricka trots att man utvecklat fettlever riskerar man att drabbas av alkoholhepatit (inflammation i levern) och levercirrhos.
- I matväg ska man undvika fet mat och överdriven konsumtion av fruktsocker. Inte rött kött för ofta, däremot är fisk bra, säger Högström.
Det finns också många andra leversjukdomar som beror på livsstilen (främst alkohol) och de håller på att öka snabbt.
Öl och cider mot törst
Vi har en tillåtande alkoholkultur i Finland och många människor upplever inte att det är särskilt farligt att dricka lite på regelbunden basis.
Cider och öl förnimmas som något som man släcker törsten med, snarare än som alkoholdrycker.
Många finländare dricker för att bli berusade. Samtidigt har vi ett europeiskt synsätt vad gäller hur ofta det är okej att dricka vin eller andra svagare drycker.
- Många tar dessutom något starkt då de sitter kväll, säger Högström.
När ska man dra öronen åt sig i fråga om drickandet?
- Nå om man dricker dagligen borde man nog bli orolig.
- Konstant trötthet är ett av de vanligaste symptomen då levern inte fungerar som den ska. Diffust illamående, konstiga allmänsymtom med mera, fortsätter Högström.
Symtomen i en fettlever som ännu inte är inflammerad kan vara lindriga och odefinierbara. Många lider av smärtor i övre magtrakten, man kan ha svullna vrister, fötter, händer och mage. Ständiga luftbesvär, försämrad matsmältning, diarré.
Besvärande klåda som känns som om den kommer djupare inifrån kan vara ett tecken på försämrad leverhälsa. Om hyn eller ögonvitorna gulnar vittnar det i många fall om problem med levern.
Sjukdomar kan förebyggas
Leversjukdom upptäcks ofta av en händelse då levervärdena undersöks i samband med att någon annan sjukdom behandlas.
Det goda är att en stor del av leversjukdomarna kan förebyggas och temaveckans målsättning är att få folk att börja leva ett levervänligare liv.
Överloppskilona ska bort, särskilt illa mår levern av bukfetma. De alkoholhaltiga dryckerna ska bort eller minskas. Motion ska in på agendan.
Man ska inte ta fel dos av mediciner, inte använda obeprövade naturpreparat eller smaka på giftiga svampar.
Det finns också leversjukdomar som inte sammanhänger med livsstilen. De kan bero på autoimmun sjukdom eller vara ärftliga. Orsaken kan också vara okänd.
Information om hur man förebygger leversjukdomar ges under Leverveckan på 10 orter.