Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

ABC i Eurodance: X som i Maxx

Från 2016
Boris Köhler år 2013, 20 år efter genombrottet med Maxx.
Bildtext Boris Köhler år 2013, 20 år efter genombrottet med Maxx.
Bild: Privat

Den tyske rapparen Boris Köhler kom, såg och segrade. Låten "Get-A-Way" blev en succé, men något mer bestående intryck på Eurodance-genren gjorde Maxx inte.

Vem?

Rapparen Boris Köhler gjorde en kometkarriär under artistnamnet Maxx. Som Gary B tillsammans med sångerskan Samira Beric släppte dom “Get a way” som tog dansgolven med storm.

Den irriterande men energiska singeln blev en hit i hela Europa, men den engelskspråkiga Wikipedia-texten som handlar om Maxx sammanfattar skeendet så otroligt bra: “Maxx was a German Eurodance act who had major, albeit brief, international success in 1993-1994.”

Med betoning på just "albeit brief". Underbart är kort.

Vad?

“Get a way” med det kännspaka synthljudet, den enfaldiga refrängen och Gary B:s raggamuffin rap är en låt de flesta kan återkalla från minnes mörka vråer.

Uppföljarsingeln lutade egentligen på exakt samma element, men historien skulle visa att måttet var rågat. Nomen est omen i fallet “No More (I Can’t Stand It)", för det den tredje och fjärde singeln från “To the Maxximum” albumet havererade rejält och sen hörde man inget mer av Maxx.

Varför?

Klassiskt exempel på en kortlivad Eurodance-karriär som inte bar längre än den inledande framgången. Både refrängen, men framförallt verserna i “Get away” är också ett bra och illustrativt exempel på den otroligt banala lyrik som oftast präglar låtarna.

“Ragga this, ragga that, and a rub-a-dub style,
Feeling okay, yeah feeling so irate.
I’m a white man, I’m a white man,
Ragga with me and get ready to dance man.”

Släng dig i väggen, William Shakespeare.

Enligt Jukka:

Låten Get Away var den perfekta låten som spelades om och om igen under skolavslutningar. Lite av en 90-talets Schools out!

Enligt Antti:

Maxx är ett one-hit wonder av rang i genren. “Get away” är sjukt bra, håller än idag, och är ett stukturellt typexempel man kunde använda i undervisningssyfte.

Man skall kanske inte använda det som ett vetenskapligt mått på status, men när E-Type år 2001 valde sina Eurodance-favoriter till skivan “E-Type väljer sina Eurofavoriter” fanns Maxx (och 38 andra låtar) med.

Martin gillar! Det gör jag också.

Nyfiken på mera Eurodance?

Diskussion om artikeln