Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sergej Lazarev: "Det är här och nu som gäller"

Från 2016
Uppdaterad 15.05.2016 01:14.
Sergey Lazarev, Rysslands representant i Eurovisionen 2016
Bildtext Sergej Lazarev, Rysslands representant i Eurovisionen 2016
Bild: Yle/Roger Silfvast

Sergej Lazarev (33) är en av favoriterna till att vinna hela Eurovisionen - om man ska tro vadslagningslistorna och de entusiastiska fansen.

Lazarev är sångare, skådespelare, tv-presentatör, röst i tecknade serier, hundälskare och nu också Rysslands eurovisionsrepresentant.

Sergej har haft en tuff promotionrunda innan han kom till Stockholm och det hektiska schemat fortsätter under eurovisionsveckorna. Trots detta verkar killen otroligt lugn och avslappnad när vi träffas för en pratstund på hans hotell.

På scen redan som barn

Sergej har både rutin och erfarenhet att falla tillbaka på. Redan som åttaåring stod han på scenen och sjöng hemma i Moskva och sedan dess har han etablerat sig som storstjärna i de rysktalande länderna.

Från hans presskonferens tidigare i veckan så förstår man att han varit rätt tveksam till att delta i Eurovisionen och att man i flera år har försökt övertala honom att ställa upp. Den här gången föll han till föga och hans låt You Are the Only One är specialskriven för honom av ett rysk-grekiskt team.

Vilka förväntningar har du på Eurovisionen?

- Jag ser fram emot att träffa nya människor, nå ut till en ny publik och att umgås och utbyta idéer med de andra artisterna. Jag ska göra mitt bästa för att njuta av varje minut. Det är en ära att delta i det här evenemanget och att representera mitt land.

Kommer din karriär att förändras efter Eurovisionen?

- Kanske, men just nu spekulerar jag inte så mycket om framtiden. Det är här och nu som gäller och jag har fått otroligt mycket fin uppmärksamhet under dessa veckor och det är jag verkligen glad för.

Har du alltid sjungit på engelska?

- Ja mestadels. Jag har gett ut fyra album på engelska och några av låtarna har jag även gjort i rysk version.

Fritid en bristvara

Sergej turnerar konstant och har också uppträtt i Finland och mycket till fritid blir det inte.

- Jag trivs med att vara hemma, men i mars och april tillbringade jag endast ett fåtal dagar hemma i Moskva. Fritid är en bristvara och turnerandet kommer att fortsätta efter Eurovisionen. Eventuellt kanske det också blir ett besök i Finland.

Vad gör du när du får chans att vara hemma?

- Jag sover så mycket jag kan. Eftersom jag reser konstant, bor på hotell och sover i olika sängar hela tiden, så längtar jag verkligen till mitt eget hem och min egen säng. Jag tittar på tv och gör mat. Mest sallader och annan fräsch och hälsosam mat. Jag gillar fisk och skaldjur och har passat på att besöka några fiskrestauranger här i Stockholm.

Något speciellt som du planerar att göra i Stockholm?

- Jag har varit i Stockholm tidigare och har gjort en del studioinspelningar här. Stockholm känns bekant och jag trivs jättebra här. För tillfället har jag inga speciella aktiviteter planerade.

De Eurovisa: Sergej Lazarev om Eurovisionen - Spela upp på Arenan

Sergej Lazarev uppträder i den första semifinalen, tisdag 10.5.

Text: Lilian Brunell, foto: Roger Silfvast

Diskussion om artikeln