Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Jackson vill rätta till fördomar om Afrika

Från 2016
Barole Jackson.
Bildtext Barole Jackson.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Borgåbon Barole Jackson har många gånger fått rätta folk när de pratar om hans hemland Uganda. Det gick så långt att han skapade en organisation för att skapa kontakter mellan Finland och Afrika.

Barole Jackson studerar vid Point College i Borgå. Hans nyfunna vänner har flera gånger frågat honom om hans ursprung, och när han berättat att han kommer från Uganda har han fått mest frågetecken som svar.

- För många finländare är Afrika som ett stort land. Det representeras oftast av Egypten, eftersom många åker dit på semesterresor, men Afrika är många länder och de är mycket olika varandra, säger Jackson.

Det var de här missförstånden som fick honom att grunda Djangu Organization. Han ville göra något för sitt hemland och för hela sin världsdel.

Vill korrigera missuppfattningar

En viktig del av verksamheten är att korrigera de missuppfattningar som florerar utanför Afrika. Jackson har ett mycket konkret exempel som handlar om hans eget hemland.

- Folk känner till Ugandas tidigare diktator Idi Amin, och de tror att Uganda fortfarande är samma land som under Amins regim. Men det är inte längre samma Uganda i dag, landet har förändrats.

Jackson klagar ändå inte på finländarnas kunskaper om Afrika. Han vill snarare påpeka att den sanning som presenteras i Finland kanske inte alltid överensstämmer med verkligheten.

- Finländarna har bara inte fått information, ingen har visat det verkliga Afrika. Vem som helst kan hitta på en bra berättelse om Afrika. Men frågan kvarstår, är det verkligheten?

Hjälp med att hjälpa

En annan av uppgifterna som Djangu Organization har är att vara en kontakt mellan finländare och afrikaner.

- Vi kan till exempel hjälpa till med att hitta ett volontärarbete i Afrika, eller söka fram kontakter där.

De volontärjobb som kan finnas i Afrika är till exempel lärarjobb eller jobb med äldre personer. Det behövs folk i många olika länder i Afrika.

Jackson berättar att hans organisation kan hjälpa med transporter, logi och visum. Organisationen ska fungera ungefär som en förälder, det vill säga någon man kan när som helst kan kontakta om man funderar på något.

Kunskapsutbyte över kontinentalplattorna

Samtidigt vill Jackson också uppmana utflyttade afrikaner att hjälpa till i sina forna hemländer.

- Många kommer till Europa och skaffar sig en utbildning, men så gör de inget för sina hemländer. Om jag, Jackson från Uganda, lär mig något här i Finland, men aldrig för kunskapen till Afrika, så kommer ingen i Afrika någonsin att kunna ha nytta av mina kunskaper.

Jackson säger att hemligheten bakom hans engagemang är att han vill se sitt land, Uganda, växa. Han vill också att Afrika ska få en bättre image.

- Det är viktigt att folk får veta vad vi afrikaner är för några och vad Afrika på riktigt är för ett ställe. Om ingen annan jobbar för det här, så gör jag det.

Diskussion om artikeln