Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Släggkastaren Fredrik Fröberg: Vi behandlas illa av tävlingsarrangörerna

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 15:17.
Fredrik Fröberg
Bildtext Fredrik Fröberg ser inte släggkastning som en säkerhetsrisk.
Bild: Yle/Bubi Asplund

Sjundeå IF:s släggkastare Fredrik Fröberg säger att släggkastarna behandlas illa av tävlingsarrangörer. Sällan – om någonsin – får släggkastarna tävla på samma arena som de övriga friidrottarna.

- Allt som oftast när vi släggkastare kommer till en tävlingsplats, får vi höra att vi ska tävla på någon sandplan några kilometer bort. I bästa fall kan den planen ligga några hundra meter från stadion. Så kan det låta, så där lätt karikerat, säger 21 år gamla Fredrik Fröberg.

Där kan ni tävla på egen hand och sedan kan ni komma och köpa korv från vår buffé, säger Fröberg som gästade Sportmåndag 9.5.

- Det känns att vi blir utfrysta, fast det är kanske ett får hårt ord. Men, så känns det.

Jag är av den åsikten att friidrottsgrenar hör hemma på friidrottsplanen, säger han.

Släggkastning kan vara en säkerhetsrisk

Fröberg säger att tävlingsarrangörerna motiverar utfrysningen med snack om säkerhetsfaktorer. Han köper inte de förklaringarna.

- Släggkastning kan vara en säkerhetsrisk. Det är klart att en sju kilos slägga kan göra stor skada, men pågår tävlingen under kontrollerade former finns ingen risk.

Det finns en tävlingsledare som ser till att det inte kastas under en löptävling. Bara kastburen är byggd på rätt sätt så finns det ingen risk, vidhåller Fredrik Fröberg.

Han är en aktiv bloggare och skrev nyligen om den utfrysning släggkastarna upplever vara utsatta för.

Började som tioåring

Fredrik Fröberg blev intresserad av friidrott då han var sju år gammal. Han hade fyllt tio år då han första gången provade på släggkastning.

- Jag märkte ganska fort att jag inte hänger med de andra barnen i löpning. Mitt första kast mätte ungefär 20 meter, vilket inte var dåligt av en tioåring som första gången kastade slägga, berättar Fröberg.

De som såg mig kasta berömde min teknik och då svävade jag ju högt, skrattar han.

- Då jag var elva göt pappa en kastplatta åt mig på hemgården i Kyrkslätt. Där har jag kunnat träna sedan dess. Det går bra att kasta ut mot åkern.

På hemgården tränar Fröberg fortsättningsvis men också i Ingå och ibland i Esbo.

Svåra skadeproblem

Fredrik Fröberg fick diskbråck år 2013. Efter det har han genomgått flera olika sessioner av rehabilitering. Nu känner han att han är på rätt väg.

- Jag skötte inte rehabiliteringen tillräckligt bra utan började träna hårt för tidigt. Därför har det uppstått problem och jag har drabbats av bakslag.

Den här vintern har träningen löpt enligt planerna för Fredrik Fröberg.

- Dessvärre ligger jag tre år efter mina medtävlare, eftersom tre år mer eller mindre gått till spillo.

Nu gäller det att sakta jobba in det jag tappat. Jag ska inte jäkta nu, det har jag gjort och resultatet blev där efter, suckar Fröberg.

Fröbergs personliga rekord i släggkastning är 59,10. Redan på söndag vill han slå det rekordet.

- Då öppnar jag tävlingssäsongen i Borgå, säger han.

Diskussion om artikeln