Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

ABC i Eurodance: Y som i You (Cappella)

Från 2016
Cappellas singlar sålde bra också i Finland.
Bildtext Cappellas singlar sålde bra också i Finland på 1990-talet.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Med ett bristfälligt utbud av Eurodance-akter på bostaven Y lyckades redaktionen på slutrakan smyga in italienska Cappella på den lista där de onekligen hör hemma.

Vem?

En av pionjärerna inom Eurodancen som ofta glöms bort. Gruppen Cappella är den italienska producenten Gianfranco Bortolottis kärleksbarn.

Redan 1987 fick Cappella sin första framgång med den tidstypiska låten "Bauhaus" som kunde vara ett syskon till "Pump up the volume" av MARRS som var en hit samtidigt.

Gruppen Cappella som förövrigt haft hela 15(!) medlemmar nådde sin största framgång 1994 med skivan "U Got 2 Know", då med Kelly Overett och Rodney Bishop som frontfigurer.

Inte nog med att Bortolotti körde sitt seger-race med bandet Cappella, han passade också på att lansera Anticappella som år 1994 nådde en del framgång med låten "Move Your Body"

Vad?

Låtar som "U got 2 let the music", "Move on baby" och "U & Me" var vardagsmat på dansgolven runt om europa under 90-talet.

Det besvärliga för gruppen var den stora omsättningen av medlemmar. Gick man på en Cappella konsert så visste man inte alltid vem som skulle stå på scen. I och för sig så hade det inte stor skillnad eftersom 95 procent av ljudet ändå var playback.

Så sent som år 2004 försökte man med en comeback. Låten hette "Angel" men såldes inte i nämnvärt många exemplar.

Av de singelsläpp som Cappella ägnade sig åt mellan åren 1988 och 2004 fanns inte mindre än sex stycken som nyttjade ordet "You" i skrivformen U - dessa var "U Got 2 Know", "U Got 2 Know revisited", "U Got 2 Let The Music", "U & Me", U Tore My World Apart" och "U R The Power of Love".

Fyndigt!

Varför?

Cappella hade ett eget sound som många andra eurodance grupper efterapade.

Dessutom var upplägget med en vacker exotisk kvinna och en tuff biffig rappare något nytt.

Det här använde sig Cappella av redan 1988. En trendstättare helt enkelt.

Enligt Jukka:

Ett av 90-talets riktigt stora inom eurodancen! Det sköna italienska dancesoundet var medryckande. Fungerar hur bra som helst som en stämningshöjare ännu 2016!

Enligt Antti:

Så otroligt tungt och så otroligt bra. Soundet ger mig gåshud än i denna dag och får mig nästan att ångra ett äventyr på 90-talet som såg mig missa Cappellas livespelning vid ungdomsgården i Mietaa.

Den gången, just den lördagen kändes det som att jag hade bättre användning för buss- och biljettpengarna, men idag önskar jag att jag hade varit där vid scenen. Längst fram.

Nyfiken på mera Eurodance?