Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

#minkör: "Det är roligt utan att vara förbjudet!"

Från 2016
Kammarkören Novena
Bildtext Novena under körens 10-årsjubileum i december 2014.
Bild: Felix Nybergh/Novena

Ärftligt belastad sjöng jag in till Akademiska sångkören under studietiden för Henrik Otto Donner. Men jag gick aldrig på övningar då jag inte kände någon i kören och inte orkade efter en lång studiedag. Jag fegade ut!

Först flera år senare började jag sjunga i Karis Manskör. Där trivdes jag flera år, men bytte sedan till Västnyländska kammarkören då jag tyckte att en blandad kör låter bättre. En kort tid sjöng jag i Kungsvägens kör, till dess den dog ut. Västnyländska kammarkören hade flera dirigenter under min tid: Åsa Westerlund, Ulrika Bergroth, Johanna Almark-Mannila, Nina Kronlund, Susanne Westerlund. När Nina Kronlund grundade kammarkören Novena inom Esbo församling anslöt jag mig till den.

Jag bodde ännu i Karis så på grund av resorna gick jag tillbaka till Västnyländska kammarkören några år, men inför flytt till Grankulla blev det Novena för hela slanten. Vid körens 10-årsjubileum blev jag och ett par andra som var med från början valda till hedersmedlemmar.

Trots att jag inte är troende och inte hör till kyrkan har jag lovat Herren i verk av Palestrina, Buxtehude, Mozart, Bach, Respighi, Schütz, Faure', Hilli, Pärt, med flera. Flera av musikhistoriens vackraste verk har komponerats med kyrkan som uppdragsgivare.

Körsjungandet har gjort att jag fått resa och se platser som Riga, Dublin, Venedig och Österbotten. Dessutom ger sjungandet en möjlighet till kontemplation och undanträngande av allt oväsentligt. Det är roligt utan att vara förbjudet!

Text: Rolf Grandell

#minkör

Diskussion om artikeln